Zoek
Sluit dit zoekvak.

1Amstelveen aan tafel over antisemitisme: ‘Je bent goed zoals je bent, zolang je maar een goed mens bent’

In de nieuwe aflevering van 1Amstelveen aan tafel spreekt onze presentator Astrid de Craen over antisemitisme. De gasten zijn Chantal Suissa-Runne (co- voorzitter Joods-Islamitisch netwerk Yalla) en Menno ten Brink, eerste rabbijn van de Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam (LJG).

Met elkaar de dialoog aan gaan en met mensen praten in plaats van over elkaar. Dat is waar onze twee gasten zich hard voor maken. Volgens hen is dat ook het tegengif  voor onze polariserende maatschappij.  

Toch is alleen dialoog niet de enige oplossing. “Ik wil graag daden zien,” zegt rabbijn Ten Brink. Als er een incident plaatsvindt, wil ik graag dat de mensen die een Joodse vrouw belaagd hebben hiervoor berecht worden. En maak het ook publiekelijk. Zodat echt duidelijk wordt dat dit niet kan!’

Over de huidige polarisatie: “Je hoeft niemand te bekeren, zeker niet. Blijf moslim en blijf christen,” Suissa-Runne vult aan: “Dat is heel Joods, je bent goed zoals je bent, zolang je maar een goed mens bent.”

“We moeten ervan af dat jij beter bent dan de ander en de waarheid hebt. Uiteindelijk is er maar één iemand die de waarheid heeft en dat is God,” zegt Ten Brink met een vinger omhoog wijzend. “Ook als je niet gelooft. Voor mij is het heilige van het leven het doen van goede daden,” besluit Chantal Suissa-Runne. 

Advertenties