Search
Close this search box.

Boeing 737 MAX van TUI terug naar Schiphol via Buitenveldertbaan na ‘birdstrike’

Een Boeing 737 MAX 8 van TUI Nederland is vanochtend teruggekeerd naar Schiphol vanwege een botsing met een vogel. Volgens een woordvoerder van TUI is het toestel veilig geland. De Boeing was rond 7.50 uur vanaf de Zwanenburgbaan vertrokken om naar Gran Canaria te vliegen, maar landde iets over 9.00 uur weer op de Buitenveldertbaan van Schiphol.

Volgens de woordvoerder wordt het toestel door de technische dienst van TUI op Schiphol geïnspecteerd. Het is nog niet bekend wat er precies is gebeurd, maar bij een ‘birdstrike’ botsen vogels ofwel tegen de romp van het toestel of vliegen de motoren in. In het laatste geval is het mogelijk dat de piloten de getroffen motor uitzetten en naar de dichtstbijzijnde luchthaven vliegen.

De bemanning van vlucht OR1631 naar Gran Canaria koos ervoor om terug te keren naar Schiphol. Het toestel maakte eerst drie rondjes boven Zuid-Holland en vloog toen terug naar de Buitenveldertbaan. Daar werd de Boeing opgewacht door de hulpdiensten van Schiphol. Wanneer de passagiers alsnog naar Gran Canaria vliegen, wist TUI’s woordvoerder nog niet.

Steekvlam

In januari 2021 werd zo’n birdstrike toevallig gefilmd door een spotter op Schiphol. Te zien is hoe een vogel de linkermotor van een Airbus A300 van DHL invliegt en een steekvlam veroorzaakt. Een medewerker van de vogelwacht van Schiphol raapt het karkas vervolgens op van de Polderbaan. Deze bemanning koos er overigens niet voor om terug te keren, maar vloog door naar de oorspronkelijke bestemming Leipzig.

Via NH Nieuws – Foto: NH Nieuws

Advertenties

Accuraat