Search
Close this search box.

85-jarige Amstelvener kweekt zonnebloem van bijna vier meter: ‘Het is gewoon geluk hebben’

Vol trots kijkt hij omhoog. De 85-jarige Amstelvener Luchman Choté wijst daarbij op een zoemende bij die langs zijn zonnebloem scheert. “Mooi hè?” zegt hij over zijn zonnebloemen waarvan de hoogste nu 3.85 meter is.

De in Middenhoven woonachtige Choté pakt er nog even een stok bij. “Deze stok is 2.12 meter en die laat ik dan vanaf het hoogste punt naar beneden lopen. Dan zet ik een streepje bij het einde van de stok en pak daarna een rolmaat om de rest te meten. 1.63 meter, dus totaal 3.85!”

Nederlandse record

De 85-jarige tuinliefhebber weet dat zijn zonnebloem bij lange na nog geen record is. Het Nederlandse record stamt uit 1986 en bedraagt 7.76 meter. Het lijkt de sympathieke Amstelvener niet te deren. “Prima toch?” relativeert hij bijna op dezelfde manier als Olof uit Bed & Breakfast Vol liefde.

Meneer Choté is een fervent tuinierder en is wanneer het even kan in zijn tuin te vinden. Van gladiolen tot Chileense Jasmijn (“In de winter gaat deze naar binnen”): in zijn tuin zijn vele soorten te vinden. En iedere plant en bloem verzorgt hij met evenveel liefde.

Geheim van een hoge zonnebloem

In de afgelopen jaren heeft hij een enkele keer ook een zonnebloem laten groeien. “Maar die werd niet zo groot als deze. Of er een geheim is voor een hoge zonnebloem? Nee, het is puur geluk hebben.”

De grote zonnebloemen zijn een geluk bij een ongeluk in ieder geval. Choté had dit jaar voor honderd euro bollen gekocht, maar daar zagen hij en zijn vrouw weinig van terug. “Waarschijnlijk heeft er een woelmuis onder de grond gezeten die lekker van mijn bollen heeft gesmikkeld.”

De wijkbewoners kunnen de nijverheid van Choté in de tuin bijzonder waarderen. Omdat zijn huis op een hoek staat kunnen veel mensen meegenieten van de rijke flora. “Ik maak dan ook graag een praatje met mensen die langskomen. Het waren dan ook voorbijgangers die mij hebben aangespoord om de media op te zoeken met mijn zonnebloem,” besluit de bescheiden Luchman Choté.

Advertenties

Accuraat