Het gaat heel hard achteruit met het winkelcentrum Stadshart. Het aantal jaarlijkse bezoekers is gedaald van 10 miljoen in 2015 naar nog maar 6 miljoen nu. Ook de leegstand van winkelpanden groeit: van 26.000 vierkante meter in 2021 naar 33.000 vierkante meter in 2022 (op in totaal bijna 100.000 vierkante meter). Als deze tendens zich voortzet glijdt het Stadshart af van een winkelcentrum met een functie voor de regio naar een eenvoudig lokaal winkelcentrum.
Dit maakte de gemeente deze week bekend tijdens een raadsgesprek, waar veel raadsleden vragen stelden over de toekomst van het Stadshart.
C&A en Hergo
Kortgeleden maakte C&A bekend per 1 juli de deuren te zullen sluiten en ook slagerij Hergo gooit het bijltje erbij neer. Voor het pand waarin vroeger V&D gevestigd was, is intussen ook nog geen goede bestemming gevonden, waardoor dit deel van het Stadshart er verlaten bijligt.
Diverse gemeenteraadsleden lieten doorschemeren dat de hoge huurprijzen voor de middenstand niet in verhouding staan tot de dalende bezoekersaantallen. Wethouder Floor Gordon (verantwoordelijk voor het Stadshart) ging daar niet op in. “Onze doelstelling is het aantal bezoekers te verhogen”, zei ze. Ook zijn er zorgen over de eenzijdige samenstelling van het winkelbestand, waarin bijvoorbeeld grote publiekstrekkers als BCC of de MediaMarkt ontbreken. “Een fatsoenlijke winkel voor kinderschoenen is niet te vinden”, aldus een van de raadsleden.
Nauwelijks investeringen
Frits Vloon, sinds enkele jaren bij de gemeente ‘programmamanager’ voor het Stadshart, gaf tijdens het raadsgesprek in niet mis te verstane bewoordingen zijn kijk op de zaak. Een van de problemen is volgens Vloon dat de belangrijkste eigenaar van de winkels aan het Stadshart (Unibail-Rodamco-Westfield) de laatste jaren nauwelijks in het gebied heeft geïnvesteerd. De vastgoedbelegger zou het accent gelegd hebben op andere centra, zoals bijvoorbeeld in Leidschendam. Daarnaast is er weinig groen in het Stadshart, worden er nauwelijks evenementen georganiseerd en is de openbare ruimte “kil en stenig”. En dat terwijl de concurrentie niet stil zit: “Ooit was Amstelveen een voorbeeld voor andere winkelcentra in de regio, zoals Hoofddorp; nu is het omgekeerd.”
Volgens Vloon heeft Unibail-Rodamco-Westfield inmiddels ook zelf in de gaten dat er nodig iets moet gebeuren op het Stadshart en werkt het er met een team van mensen aan. Ook de gemeente wil snel aan de slag met het Stadshart, want de gemeente zegt de “negatieve spiraal” te willen stoppen en vindt dat de regionale functie van het winkelcentrum niet verloren mag gaan. Dat bleek tijdens het raadsgesprek opnieuw.
Plan van aanpak
De vrijdagmarkt wordt verplaatst naar de Rembrandtweg en de gemeente wil maatregelen te nemen om het grote plein aantrekkelijker en groener te maken. Voor de komende jaren heeft de gemeente inmiddels 3,4 miljoen euro gereserveerd voor verbeteringen en daarnaast verwacht ze nog het nodige geld te kunnen halen uit subsidiepotjes. Na de zomer buigt de gemeenteraad zich over een plan van aanpak.
Zelf ook mening over het Stadshart? Laat het weten aan de Videopodcast De Stem van de Straat. Bel naar ons antwoordapparaat via 020-5478588 en wie weet zit jouw tip of klacht over het Stadshart wel in de uitzending van komende donderdag.