Search
Close this search box.

Adviesraad vernietigend over Masterplan Cobra Museum: ‘Plannen sluiten niet aan bij huidige tijd’

cobra

De Amstelveense Adviesraad Cultuur (AAC) heeft gehakt gemaakt van het Masterplan ‘Samenspel’ van het Cobra Museum. De plannen van het museum geven de raad onvoldoende vertrouwen in een duurzame exploitatie. Daarbij vindt de Adviesraad dat het museum te veel leunt op geld van de gemeente.

De AAC had verwacht dat het Cobra Museum met een vernieuwend plan dat binnen de huidige tijdsgeest past zou komen. Ze kwamen echter bedrogen uit: “De vele ideeën zijn wollig en klinken als plannen van gisteren en niet van morgen. Ook zijn er te weinig ‘jonge en frisse’ invloeden in verweven,” schrijft de AAC in een advies aan de gemeente. 

De lening van Marius Touwen is volgens de AAC slechts een doekje voor het bloeden. “De bijdrage van de heer Touwen is zeer summier. De financiering blijft daardoor nog kwetsbaar. De heer Touwen staat garant maar investeert niet. Daarbovenop wordt nog een lening van €2 miljoen van de gemeente gevraagd. De schuldenlast neemt daardoor voor het museum alleen maar nog meer toe en de schuldeiserspositie van de gemeente wordt nog risicovoller.”

Vraagtekens bij verwachte cijfers

De Adviesraad vindt ook dat het museum op het ogenblik stilstaat en kan zich niet voorstellen dat de plannen die zijn gepresenteerd veel verbetering gaan opleveren. De gepresenteerde verwachte bezoekcijfers en bijvoorbeeld inkomst uit verhuur worden veel te rooskleurig ingevuld. Daarbij worden ook vraagtekens gezet of het museum het dubbele aan sponsorgeld kan binnenhalen. Vooral omdat al eerder is aangekondigd dat hier slagen zouden worden gemaakt. “Dat lijkt tot heden niet gelukt,” is een conclusie. 

Cobra Museum staat midden in de stad op een A-locatie. Dit zou een ideale plek moeten zijn om traffic naar het museum (en vice versa) te genereren. De AAC vindt het teleurstellend dat het museum er niet in slaagt dit te verzilveren.

Wil het museum kans maken om te overleven, dan moet er volgens de AAC zowel financieel als creatief uit een ander vaatje worden getapt. “Het museum behoeft verfrissende nieuwe ideeën en meer ondernemingszin. Daarvoor is een andere organisatie, bestuur en directie essentieel. Het is pijnlijk en het gaat iedereen enorm aan het hart, maar het bedrijfsmodel, de directie en het bestuur voldoen nu niet,” concludeert de commissie.

Zwak creatief ondernemerschap

“Samenvattend is er onvoldoende vertrouwen in het exploitatiemodel en het bedrijfsmodel. Het creatieve ondernemerschap is te zwak, er is sprake van onvoldoende risicobeheersing en de organisatorische kwaliteit van het huidige museum is discutabel. Kortom, het ingeleverde Masterplan voldoet niet aan de eisen van deze tijd,” is het vernietigende oordeel van de AAC.

De Amstelveense raad behandelt het Masterplan van het Cobra Museum komende woensdag van 19.30 tot 22.00 uur in het raadhuis.

De AAC bestaat uit Paula Patricio (mediabureau), Bernt Schneiders (directeur VSBfonds), Janiek Dam (professioneel fotograaf in de cultuursector), Henk Markerink (voormalig directeur van de Johan Cruijff Arena, voorzitter van ondernemersnetwerk VNO-NCW Metropool regio Amsterdam en voorzitter van het doorbraakteam Werk Masterplan Zuidoost van de gemeente Amsterdam) en James Leyer (eigenaar van een management adviesbureau en voorzitter bij diverse culturele instellingen). 

Bernt Schneiders onthield zich van stem en advies in dit dossier in verband met eventuele belangenverstrengeling.

Advertenties