Zoek
Sluit dit zoekvak.

Amstelveen College verbiedt vanaf nieuwe schooljaar telefoon op school

Het Amstelveen College gaat vanaf het schooljaar 2023/2024 de smartphone verbieden op school. Leerlingen zijn te vaak afgeleid door de mobiele telefoons en de Amstelveense middelbare school vindt dat het niet zo langer kan. Gisteren werden leerlingen en ouders geïnformeerd over het besluit.

“Tijdens de les zien we leerlingen afgeleid raken door de mobiele telefoon, ook al zit deze in de tas. Leerlingen zoeken voortdurend manieren om toch even op de mobiele telefoon te kijken. Dit gaat ten koste van aandacht voor de les en werkt verstorend. Ook in de pauzes is het onrustig en die onrust heeft vaak te maken met berichten, foto’s en filmpjes die leerlingen (over) elkaar sturen,” stelt rector Wrister Grommers in een brief naar de ouders. 

Docenten concurreren met apps

De afgelopen jaren is er op het Amstelveen College veel discussie geweest over hoe leerlingen het beste kunnen omgaan met de smartphone. “En wat we ook proberen, het werkt niet,” geeft Grommers aan. “Dat is ook niet zo verwonderlijk. Docenten moeten concurreren met apps die de bedoeling hebben om gebruikers zo lang en zo vaak mogelijk de app te laten gebruiken.”

Hij vervolgt: “De laatste jaren wordt steeds meer onderzoek gedaan en uit dit onderzoek komt steeds duidelijker naar voren dat deze apps op zijn minst leiden tot concentratieverlies en zelfs verslavend kunnen werken. En hoe goed je als docent didactisch en pedagogisch ook bent, met een verslaving is het lastig concurreren. En dat geldt zeker wanneer je als onervaren en jonge docent voor de klas staat.”

‘Thuis of in de kluis’

De komende maanden gaat het Amstelveen college benutten om met collega’s, leerlingen en ouders in gesprek te gaan en met elkaar te kijken wat er nodig is om het credo ‘thuis of in de kluis’ goed te laten werken. “Het is niet onze gewoonte om zo top down een besluit te nemen, maar er is inmiddels zoveel bewijs dat de smartphone een negatieve invloed heeft op het leren van leerlingen en op de ontwikkeling van het sociale gedrag van leerlingen, dat we het als schoolleiding onverantwoord vinden om dit besluit niet te nemen,” aldus Grommers.

De Amstelveense partijen PvdA en VVD kwamen gisteren met een gezamenlijk statement om de aanpak van het gebruik van mobiele telefoons in de klas te gaan bespreken met het Amstelveense college van burgemeester en wethouders. Het Amstelveen College maakt met het voorgenomen rigoureuze besluit deze discussie nu een stuk gemakkelijker en kan als leidend voorbeeld dienen voor de andere scholen.

Advertenties

Accuraat