Zoek
Sluit dit zoekvak.

Amstelveen grijpt naast subsidie Startbouwimpuls: projecten buurgemeenten wel gehonoreerd

startbouwimpuls

De gemeente Amstelveen heeft naast de zogenoemde Startbouwimpuls gegrepen. Dit is een subsidie die ervoor moet zorgen dat er ondanks de huidige financiële tegenwind toch wordt gebouwd. Amstelveen had drie projecten waaronder een deel van De Scheg aangemeld. De drie aanvragen werden echter niet gehonoreerd.

De woningen die in het oostelijke deel van De Scheg worden gebouwd zijn al langere tijd een hoofdpijndossier. Ontwikkelaar VORM heeft de plannen al moeten aanpassen om er te weinig interesse in het project was. De koopprijzen waren op z’n zachtst gezegd fors te noemen. De kleinste eengezinswoning werd in de beginfase van het project voor 730.000 euro in de markt gezet.

Lees ook: Woningen De Scheg niet populair door hoge prijzen: ‘Ik ben me te pletter geschrokken’

VORM heeft de plannen inmiddels teruggetrokken en er ligt nu een aangepast project op de tekentafel. Dit plan staat echter in de koelkast. Juist om weer snel te kunnen beginnen, werd bij de landelijke overheid de Startbouwimpuls aangevraagd. De gemeente Amstelveen deed dit ook voor het project Amstelwood aan de Ouderkerklaan 150 en ruim 100 zorgwoningen in Westwijk.

Ondanks dat het Rijk geen mededelingen doet over afwijzingen, lijkt het erop dat Amstelveen dupe is geworden van een evenwichtige landelijke verdeling van de gelden. Juist uit onze regio kwamen veel verzoeken vanuit gemeenten.

18,2 miljoen subsidie voor Amsterdam

Omdat een maximum van 16 procent van de 300 miljoen bouwsubsidie per zogenoemde woondealregio is gesteld, moesten in onze omgeving projecten afvallen. Buurgemeenten Aalsmeer (600.000 euro), Uithoorn (360.000 euro), Ouder-Amstel (3,4 miljoen euro) en Amsterdam (18,2 miljoen euro) krijgen wel een Startbouwimpuls.

Het is niet duidelijk hoeveel Amstelveen heeft aangevraagd maar de drie projecten die waren aangemeld bevatten 394 woningen. Per woning kon een maximale subsidie van 12.500 euro worden verstrekt. Voor Amstelveen zou het dan om een kleine 5 miljoen euro gaan.

Een woordvoerder van de gemeente reageert: “We hebben geen motivatie ontvangen waarom we de startbouwimpuls niet hebben ontvangen. Wel zijn de belangrijkste afweegfactoren genoemd. Dit zijn de planologische hardheid van het project, de contractuele zekerheid, en het moment waarop gestart kan worden met de bouw (hoe eerder, hoe beter).”

“Er was voor 850 miljoen aan projecten aangemeld, en er was 300 miljoen beschikbaar. Dit betekent dat 35% van de projecten gehonoreerd zijn. Ook kon elke woondealregio een maximum percentage van de 300 miljoen ontvangen. Dit betekent dat onze projecten concurreerde met de hele Metropool Regio Amsterdam, waar waarschijnlijk zeer veel woningbouwprojecten zijn aangemeld,” aldus de gemeente.

Advertenties

Accuraat