Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Amstelveen krijgt ‘kansenfonds’ voor de jeugd op initiatief van D66

D66 wil meer actie voor betere kansen van kinderen en jongeren in onze gemeente. Daarom heeft de lokale fractie met brede steun van de gemeenteraad een Kansenfonds in het leven geroepen. Met dit fonds worden initiatieven van scholen en maatschappelijke organisaties gefinancierd die leiden tot betere kansen van kinderen en jongeren. D66 wil hiermee zorgen voor een ‘niet te stoppen vliegwiel’ voor gelijke kansen in Amstelveen.

Met veel Amstelveense kinderen en jongeren gaat het goed. Tegelijkertijd staan de kansen van veel andere kinderen en jongeren onder druk. Voor hen is niet wie zij zijn en wat zij kunnen, maar het opleidingsniveau, de afkomst en de portemonnee van de ouders bepalend voor de mogelijkheden die zij hebben om in de toekomst de beste versie van zichzelf te zijn.

Hoewel het onderwijs dé motor voor gelijke kansen is, hapert die motor nu soms ook in Amstelveen. Zo kampen Amstelveense scholen met een groter wordend tekort aan leraren, start of verlaat een toenemend aantal leerlingen het onderwijs met forse taalachterstanden en worden veel kinderen nog steeds ondergeadviseerd.

Saloua Chaara, gemeenteraadslid voor D66 en onderwijswoordvoerder: “Daarnaast. Onze leraren kunnen op school nog zo hun best doen. Maar hoe goed het lukt om kinderen voor te bereiden op een kansrijke toekomst, hangt ook af van wat er thuis en in de rest van de omgeving van kinderen gebeurt.”

Niet alleen praten, vooral dóen

D66 vindt dat er meer oog moet zijn voor deze realiteit. En dat er meer moet gebeuren om de kansen van kinderen te vergroten. Chaara: “We moeten niet alleen praten over hoe belangrijk gelijke kansen zijn, maar er veel meer aan dóen. We roepen niet alleen de politiek, maar zeker ook de schoolbesturen op om hier met meer ambitie en daadkracht mee aan de slag te gaan. Voor D66 staat vast: Wij blijven er alles aan doen om het onderwijs in Amstelveen te versterken en om kinderen de beste kansen te geven.”

Om meer actie mogelijk te maken, heeft D66 het Kansenfonds in het leven geroepen. Met dit fonds wordt elk jaar € 100.000 beschikbaar gesteld voor initiatieven van leraren, schoolleiders en maatschappelijke organisaties.

Chaara: “Juist zij zien elke dag wat er nodig is en wat er beter kan om de kansen van kinderen en jongeren te vergroten. De afgelopen tijd heb ik al over veel fantastische initiatieven gehoord, die we met het kansenfonds mogelijk kunnen maken. Bijvoorbeeld initiatieven voor meer kunst, cultuur en sport in de wijken en op scholen, het oprichten van Amstelveense studiezalen, waar aan jongeren ruimte, huiswerkbegeleiding en life coaching wordt geboden en mooie taalactiviteiten voor kinderen en ouders op en rondom scholen”.

VVD, GroenLinks, de ChristenUnie, Goed voor Amstelveen, PvdA en Burgerbelangen Amstelveen hebben het voorstel voor het Kansenfonds mee ingediend. Het CDA steunde het voorstel. Het kansenfonds zal eerst van 2024-2027 beschikbaar zijn. Daarna wordt verlenging overwogen.

Advertenties

Accuraat