Zoek
Sluit dit zoekvak.

Amstelveens SP-raadslid Fakirni over sticker ‘From the river to the sea’ op iPad: ‘Vrijheid van meningsuiting’

fakirni

Het Amstelveense SP-raadslid Nora Fakirni heeft al sinds de raadsvergadering van 29 november 2023 een sticker op haar gemeente-iPad met de tekst ‘From the river to the sea’. Deze tekst wordt door veel mensen uit de Joodse gemeenschap als zeer kwetsend en gewelddadig beschouwd. Sommigen interpreteren het als een oproep om de staat Israël te vernietigen.

In de Tweede Kamer wordt de slogan door een meerderheid betiteld als oproep tot geweld. De Duitse voetbalclub Mainz 05 ontsloeg de Nederlandse voetballer Anwar El Gazi zelfs nadat hij de slogan op social media had gezet. In Duitsland en Oostenrijk is het verboden om de zin te gebruiken.  Een Brits parlementslid van Labour werd geschorst nadat hij de zin bezigde in een toespraak bij een pro-Palestijnse manifestatie.

Lees ook: Geloofsgemeenschappen Amstelveen roepen op tot wederzijds respect

In Nederland is er geen verbod op ‘From the River to the Sea, Palestina will be Free’. Half augustus, dus nog voor het begin van de Gaza-oorlog op 7 oktober, heeft de rechtbank in Nederland een uitspraak gedaan over de gewraakte zin. Daarin wordt gesteld dat er geen sprake is van bedreiging, opruiing of strafbaar aanzetten tot haat.

Dialoog

Raadslid Nora Fakirni beroept zich ook op deze uitspraak als haar door 1Amstelveen om een reactie wordt gevraagd. Ze schaart het onder vrijheid van meningsuiting en benadrukt dat de zin voor meerdere interpretaties vatbaar is. “Daar wil ik best de dialoog over aangaan. Zowel binnen als buiten de gemeenteraad,” zegt Fakirni.

Lees ook: Lokale SP zet als enige geen handtekening onder solidariteitsverklaring tegen Jodenhaat

De sticker op de iPad van Fakirni is al te zien vanaf de raadsvergadering van 29 november 2023, blijkt uit het terugkijken van de raadsvergaderingen. Toch is de burgemeester Tjapko Poppens niets opgevallen. Hij laat via zijn woordvoerder weten dat hij ook via anderen niets heeft gehoord. 

‘Raadsleden dienen zich bewust te zijn van publieke functie’

Op de vraag wat de burgemeester vindt van de uitingen, is de reactie: “Vrijheid van meningsuiting is een groot goed in onze democratie, maar uitingen zoals bovengenoemde sticker worden door sommigen als beledigend ervaren. Als voorzitter van de raad vindt de burgemeester dat raadsleden als volksvertegenwoordigers zich bewust dienen te zijn van hun publieke functie en verantwoordelijkheid, ook in de uitingen die zij uitdragen.”

Het SP-raadslid ziet de sticker op haar iPad niet als provocatie of beledigend naar meerdere raadsleden met een Joodse achtergrond. Fakirni wijst ook op eerdere vergaderingen waarin zij een Keffiyeh (Arafatsjaal) draagt. Op verzoek van enkele raadsleden heeft ze die laatste keer bedekt gedragen. Over de sticker heeft ze nog geen opmerkingen ontvangen.

‘Op de barricaden voor alle onderdrukten’

Fakirni wil met haar uitingen aandacht vragen voor de situatie in Gaza. Ze zegt dat ze sowieso elke vorm van geweld afwijst. “Maar ik sta op de barricaden voor eenieder die wordt onderdrukt.” 

Ook voor de Joodse gemeenschap in Amstelveen wil ze wat kunnen betekenen. “Het blijft bizar dat Joden in Amstelveen worden belaagd als ze op weg zijn naar de synagoge. De veiligheid en vrijheid van iedereen is een groot goed. Als we bijvoorbeeld buurtvaders kunnen inzetten om de angst bij sommige mensen uit de Joodse gemeenschap weg te nemen als ze op weg zijn naar de synagoge, dan moeten we dat doen.”

Lees ook: Intimiderend bezoek Joodse moeder: ‘Zowel burgemeester als politie zitten bovenop de zaak’

1Amstelveen heeft diverse (Joodse) raadsleden gesproken die hun bedenkingen plaatsen bij de sticker. Toch willen de volksvertegenwoordigers ‘het spel’ niet via de media spelen. Zij gaan binnenkort het gesprek met Fakirni aan.

Een voorbeeld van een ‘From the river to the sea-sticker’ zoals deze op internet worden verkocht door bijvoorbeeld derodelap.nl.

Advertenties