Search
Close this search box.

Amstelveens speelgoedicoon Hubert gaat winkel sluiten: ‘Het is uitgestorven na vertrek Coop’

Na bijna 33 jaar moet hij er dan toch de brui aan geven. De op Winkelcentrum Waardhuizen gevestigde speelgoedwinkelier Hubert Maasdijk heeft besloten om zijn winkel te sluiten. “Voorlopig blijf ik nog op vrijdag en zaterdag open, maar ik hoop voor het einde van jaar de stekker eruit te trekken,” zegt de man die zonder overdrijven een icoon is in Waardhuizen en ver daarbuiten.

Hubert heeft het winkelcentrum de laatste jaren zien veranderen. Het vertrek van de slager, de bakker en de tabakswinkel van moeder en dochter Goedkoop heeft hij overleefd. “En ook de opkomst van internet en de coronacrisis,” vult hij aan. “Maar sinds de Coop is vertrokken, komt hier bijna niemand meer. Het is uitgestorven. Mijn omzet is sindsdien ver teruggevallen. Tot vorig jaar heb ik hier echt lekker gedraaid, maar nu is het echt schrapen.”

‘Ik verveel me’

De markante speelgoedverkoper staat altijd positief in het leven. “Ik ben ook 32 jaar met plezier naar mijn werk gegaan. Maar nu verveel ik me overdag. Dat is niets voor mij. Ik mis de sociale contacten. Alles is in een neerwaartse spiraal terechtgekomen.”

Vanuit winkelcentrumeigenaar Netjes en de gemeente Amstelveen wordt er volgens Hubert echt wel aan een oplossing gewerkt. “Maar ik kan daar simpelweg niet op wachten. Misschien duurt het nog wel twee of drie jaar voordat hier weer een supermarkt wordt gevestigd. Dat duurt me te lang.”

Lees ook: Ondernemers Waardhuizen: ‘Als er niets gebeurt, dan is het einde verhaal’

Maasdijk had zijn winkel graag aangehouden. Trots: “In ieder geval tot mijn 67ste.” Op de vraag hoe oud hij dan is, reageert hij met een ondeugende glimlach. “Moet dat in de krant? Nou vooruit dan maar, 63 jaar.”

Het is niet zo dat Hubert bij de pakken neer gaat zitten. “Ik ga wat anders doen. Het liefst iets waar ik veel met mensen omga. Ik blijf een sociaal mens. Het lijkt me wel wat om in de horeca te doen. Maar ik draai deze week nog vol en vanaf volgende week ben ik nog maar twee dagen open. De vrije tijd ga ik gebruiken om te kijken waar mijn toekomst ligt.”

‘Huilend in de winkel’

De speelgoedwinkel van Maasdijk heeft de naam Het Ganzenbord maar in de volksmond gaan de klanten gewoon langs bij Hubert. De vaste klantenkring reageert dan ook teleurgesteld en vol medeleven op het besluit. “Er stond hier zelfs iemand huilend in de winkel. Ze vinden het allemaal zonde dat ik vertrek. Maar naast mijn vaste klantenkring moet ik het hebben van de passanten. Die zijn er simpelweg niet meer.”

De teloorgang van Winkelcentrum Waardhuizen gaat Hubert in ieder geval aan het hart. “Het is hier altijd zo leuk en gezellig geweest. Het was een goed functionerend buurtwinkelcentrum. De huidige status is echt droevig.”

Lees ook: Gemeente en eigenaar Netjes gaan kijken of komst nieuwe supermarkt Waardhuizen haalbaar is

Een blik op het lege pleintje voor zijn deur kan hem alleen maar gelijk geven. Een enkeling loopt nog bij de groenteboer of dierenwinkel annex fietsenmaker binnen. Bij de kleine kledingwinkel die in de voormalige winkel van Anneke Goedkoop zit, hangt een bord met ‘Opheffingsverkoop, 50% korting.

Met lede ogen ziet Hubert het aan. Gelukkig moet hij geen personeel ontslaan. “Ik had wel een medewerker, maar die was al gepensioneerd. Ze vindt het wel heel jammer dat ik stop. Maar ik kan niet anders.”

Advertenties