Zoek
Sluit dit zoekvak.

Amstelveense clubs furieus na plan om sportkantines droog te leggen: ‘Verenigingen gaan omvallen’

sportkantines

Veel Amstelveense sportclubs zien een alcoholverbod in de kantine niet zitten. Dat blijkt uit een kleine rondgang van de Amstelveense podcast De Stem van de Straat. Vanmorgen meldde De Telegraaf dat staatssecretaris Maarten van Ooijen voornemens is om sportkantines droog te leggen en speciaalbier en wijn uit supermarkten te weren.

“Blijkbaar is dit plan bedacht door iemand die nooit in een sportkantine komt,” zegt voorzitter Rick van Bruggen Sporting Martinus in de podcast. “Na de wedstrijd een biertje drinken en napraten is een heel belangrijk sociaal aspect van de sport. Dat wordt daarmee weggenomen. Mensen leven na een week hard werken echt toe naar die derde helft. Belachelijk als dat wordt weggenomen.”

De derde helft

Mette Reitsma, de voorzitter van Hockeyvereniging Myra, is het hiermee eens en spreekt van een volledig onhaalbaar idee. Ook zij benadrukt het sociale belang van de derde helft. Sporten en sociaal samenzijn gaan hand-in-hand zowel bij voetbal als hockey. Twee bijzonder populaire sporten in Amstelveen.

Daarbij denken zowel Verbrugge als Reitsma dat veel sportclubs zullen omvallen als de drankinkomsten uit de kantine wegvallen. “De baromzet uit de derde helft is een belangrijke inkomstenbron voor verenigingen. Niemand heeft er baat als er clubs omvallen door deze maatregel.”

Alcoholvrij biertje

Reitsma ziet dat er bij Myra al veel meer de keuze wordt gemaakt voor een alcoholvrij 0,0 biertje. “Maar dat is de eigen keuze van mensen. In plaats van deze betutteling door de staatssecretaris. Ik hoop dat de maatregel er nooit gaat komen.”

Van Bruggen van Sporting Martinus is het hier roerend mee eens: “Dus niet doen en lekker gezellig met elkaar na de wedstrijd de derde helft vieren en een biertje drinken.”

Bekijk hieronder het item uit de podcast De Stem van de Straat over alcohol in sportkantines.

Advertenties