Zoek
Sluit dit zoekvak.

Amstelveense partijen pleiten voor seniorenwoningen op terrein Galjoen

Vijf Amstelveense partijen hebben het gemeentebestuur opgeroepen om seniorenwoningen te bouwen op het terrein van Galjoen. Dit gebied bij de Nesserlaan, in het zuiden van Amstelveen, wordt herontwikkeld.

Het college van Burgemeester en Wethouders wil er een broedplek van maken voor starters, creatievelingen en voor woon-werkateliers. Vijf Amstelveense partijen vinden dat een perfecte plek om ook woningen voor ouderen te bouwen. Ze hebben in de gemeenteraad een motie ingediend om ook ouderenwoningen te bouwen op de locatie Galjoen.

Experimentele woonvorm

Initiatiefnemer van de motie is Stieneke Kruijer, raadslid van GroenLinks. Ze legt uit: “Het is fijn als er appartementen voor senioren gebouwd worden boven een winkelcentrum of op een rustig hofje. Maar niet alle ouderen zijn hetzelfde, niet alle ouderen willen hetzelfde. Ik spreek veel oudere Amstelveners die juist in een meer experimentele woonvorm willen leven.”

En daar gaat de motie over: woningen waar de zorg gemeenschappelijk wordt geregeld, waar bewoners lichte mantelzorg verlenen aan elkaar en waar ze een gemeenschap vormen met jonge mensen. Kruijer: “Ik krijg daar wel een warm gevoel bij. Laten we alsjeblieft deze kans niet laten lopen.”

‘Senioren zijn net mensen’

De motie van GroenLinks was voorbereid door 50Plus en de ChristenUnie en werd medeondertekend door de SP, het CDA en bbA. Het plan werd bijna unaniem door de gemeenteraad aangenomen. Alle partijen pleiten voor betaalbare, zelfstandige woningen voor ouderen, met de juiste voorzieningen.

Stieneke Kruijer: “Het kabinet wil dat 30% van de nieuwe woningen worden gereserveerd voor senioren. Laten we daar in Amstelveen ook eens op afkoersen. 32% van de Amstelveners is immers 55 of ouder.’ Kruijer wijst erop dat er meer doorstroming komt in de Amstelveense woningmarkt als senioren kunnen doorstromen naar woningen die passen bij hún wensen. ‘Senioren zijn net mensen. Sommigen willen graag een coole woning op een plek als Galjoen.”

Advertenties