Zoek
Sluit dit zoekvak.

BBB grootste in Nes aan de Amstel, Volt scoort in Uilenstede

De BoerenBurgerBeweging (BBB) is tijdens verkiezingen voor de Provinciale Staten de grootste partij in Nes aan de Amstel geworden. In Dorpshuis De Nesse stemde 27 procent op de partij van Caroline van der Plas. De tweede partij in Nes aan de Amstel is de VVD met 14 procent van de stemmen.

1Amstelveen nam de uitslagen van de stembureaus onder de loep en constateert dat de aanhang van BBB zich vooral in het zuiden van Amstelveen bevindt. Heel voorzichtig kan de conclusie worden getrokken: hoe dichter bij Amsterdam, hoe meer er links wordt gestemd in onze gemeente.

‘Links bolwerk’

Zoals bekend kan de studentenwijk Uilenstede als ‘links’ bolwerk worden betiteld. Traditiegetrouw pakt GroenLinks hier veel stemmen. Toch is het deze keer VOLT dat de meeste stemmen verzamelt in Uilenstede. Bij stembureau Il Caffé pakte de Europese partij bijna een kwart van de stemmen. Daarmee bleef het zowel GroenLinks als de PvdA voor. Gezamenlijk kwamen PvdA en GroenLinks op 38.5 procent uit.

Lees ook: Grote zege BBB in Amstelveen: AVA-lid Becker in Provinciale Staten

Opvallend is dat BBB het naast Nes aan de Amstel vooral goed heeft gedaan in Westwijk. Bij bijna alle stemlokalen in deze wijk kwam de partij als tweede uit de bus. In Waardhuizen, Middenhoven en Groenelaan scoort BBB ook prima maar hier zijn er ook bijzonder goede resultaten voor de PvdA. In stemlokaal Historisch Amstelveen kregen de socialisten zelfs de meeste stemmen.

0 stemmen voor Becker aan Amsterdamseweg

Tevens keek 1Amstelveen nog specifiek naar het aantal mensen dat op de fractievoorzitter van Actief voor Amstelveen heeft gestemd, Michel Becker. Hij stond op de lijst voor BBB en pakte in Amstelveen 935 (2.7%) stemmen.

Becker werd in bijna alle stembureaus aangevinkt. Alleen bij Stemlokalen OBS Piet Hein en de Wereldschool aan de Amsterdamseweg kreeg hij geen stemmen. Bij dat laatste stembureau werd er wel een bovengemiddeld stemmen toebedeeld aan de kandidaat die boven Becker stond. 1Amstelveen heeft hierover opheldering gevraagd bij het Team Verkiezingen van de provincie Noord-Holland omdat dit haaks op het Amstelveense stemgedrag staat. De provincie laat weten blij te zijn met de melding maar dat 1Amstelveen deze te laat heeft gedaan.

BBB
Stemgedrag Nes aan de Amstel ten opzichte van Gemeente Amstelveen

(Foto: Vivian Tusveld, bewerking 1Amstelveen)

Advertenties

Accuraat