Beweegcoach Mieke Regelink in Podcast Het Verschil: “Gewoon doen”

In deze rubriek laten we Amstelveners aan het woord die op hun eigen manier het verschil maken en de samenleving kleur geven. In deze podcast Mieke Regelink (51), zij is buurtsportcoach, vrijwilliger op de vereniging De Schakel en docent Meer Bewegen voor Ouderen. Mieke werd landelijk bekend met haar actie om tijdens de lockdown ouderen te laten bewegen op het balkon.

‘Ik sta altijd aan. Ook als ik op straat loop’, vertelt Mieke. ‘Dat is best vermoeiend. Amstelveen beweegt goed, maar het kan natuurlijk altijd beter. Ik zie toch al veel mensen die meer aan beweging zouden kunnen doen.’

‘Mieke, ga eens uit, hoor ik wel eens. Of doe rustig aan. Maar ik weet niet wat dat is. Word ik er gelukkig van? Natuurlijk vraag ik mezelf ook wel eens af, waar al die energie vandaan komt. Van de mensen om me heen, denk ik, de groepen waar ik mee werk en wat ik om me heen zie gebeuren. Dat sla ik allemaal op en daarmee probeer ik dingen voor elkaar te krijgen. Met vlagen ben ik best hyper, maar ik sta ook wel eens in zijn achteruit hoor. Dat is gezond. Ik wil ook niet dat mensen gaan denken, daar heb je haar weer.’

‘Mijn motto is gewoon doen. Onderweg kom je van alles tegen. Mooie dingen en een boel beren, waar je mee aan de slag moet. Er zijn veel mensen die dan zeggen: ‘Mieke, pas op.’ Die zien de beren al voordat ze er zijn. Ik denk dan: laat mij nou gewoon beginnen.’

‘Want als ik vooraf had geweten dat ik drie maanden lang elke dag voor de balkons zou gaan staan, was ik er misschien niet aan begonnen. Maar toen corona kwam, dacht ik: hoe krijg ik de ouderen nu aan het bewegen? Toen ben ik maar voor het gebouw gaan staan en heb mensen op hun balkon uitgenodigd. Ik ben er trots op dat het zo’n landelijk succes is geworden.’

‘Dat betekent niet dat alles lukt wat ik doe hoor. Ik heb ook tegenslagen en dat vind ik vreselijk. Maar het is ook goed, je leert er van. Je moet kunnen incasseren. Als er maar balans is. Een tegenslag tegenover drie successen is goed te doen. Opgeven doe ik niet gauw, dat zit niet in mijn aard. Dan blijf ik het van allerlei kanten belichten om te kijken of er een andere ingangen zijn, andere organisaties of partijen om het mee op te pakken.’

Sociaal

‘Het bewegen met ouderen bestaat niet alleen uit het fysieke component. Het is goed voor je lijf, maar het sociale aspect is net zo belangrijk. Ik laat zien waartoe ze in staat zijn en ik vraag naar ze. Vorige week was je er niet? Was er iets? Of heb je gehoord van Piet? Zullen we een kaartje naar hem sturen? Dat is de sociale kracht van met elkaar dingen doen. De verbinding maken. Ik denk dat ik daar goed in ben.’

‘Ik denk dan bijvoorbeeld aan een vrouw die op gym zat en er tussenuit moest vanwege ziekte. Dankzij de groep is het contact gebleven en daardoor kwam ze ook weer terug. Nu kijken we elkaar soms even aan, met een blik van: wat fijn dat je er weer bij bent. Dan geniet ze. Je moet er zelf wat voor doen. Kom uit je huis. We kunnen mensen niet dwingen. Sommigen blijven liever alleen en willen niet bij de groep horen. Dat moet je dan accepteren.’

‘Ik kom uit een sociaal gezin. Ander helpen, vrijwilliger zijn, het werd allemaal met de paplepel ingegoten. Mijn vader is glasboer geweest, een ruitenzetter dus. Als we een rondje door het bos liepen waren we uren onderweg. Hij kwam continu mensen tegen die een praatje met hem maakten. Het organiseren heb ik geleerd op de club waar ik op jonge leeftijd vrijwilliger werd. Wees enthousiast, wees blij, zet je in voor iets, dan kom je de juiste mensen tegen en gaat het balletje rollen.’

‘Ik had een buurmeisje met het syndroom van Down. Op een dag vroeg haar zus of ik mee wilde naar de club waar ze activiteiten deed. Er was hulp nodig. Dat was De Schakel. Ik ging mee en ben nooit meer weggegaan. En ook mijn buurmeisje zit er nog steeds, al zijn we met zijn allen heel wat jaartjes ouder. Soms heb je een duwtje nodig, voordat de juiste dingen op je pad komen.’

Erkenning

Ik zei ooit gekscherend tegen mijn man: Als ik ooit een lintje krijg, stuur me dan niet in mijn oude kloffie naar buiten. Dit jaar was het zover. Gelukkig zag ik er wel goed uit toen ik verrast werd. Het is de kroon op het werk, ik kan er nauwelijks woorden voor vinden. Geweldig. Al blijf je wel denken, dat er mensen zijn die het meer verdienen.’

‘Het betekent veel voor me. Het is een landelijk iets, het komt van de koning. Dat doet me wel iets hoor, de tranen biggelden over mijn wangen. Het geeft een extra stimulans, je moet laten zien dat je het waard bent. De erkenning is heel mooi. Ik ben er eigenlijk wel voor om elkaar in het dagelijks leven meer erkenning te geven. Het hele jaar door. Daarom geef ik graag complimentjes.’

Diepgang

‘Mijn missie is om zoveel mogelijk mensen in beweging te krijgen en te houden. En met plezier. Er hoeft geen medaille of snelheid aan te hangen. We doen het met z’n allen, een keer in de week. Dat wil ik graag doorgeven aan een ander, de mensen prikkelen. We moeten bewegen niet gaan zien als eventjes met de bal stuiteren of buiten spelen. Er moet diepgang in zitten. Samen werken aan een aantal zaken. Krachttraining, balanstraining, samenwerking. En plezier maken. Daarmee help je een ouder iemand langer gezond en zelfstandig te blijven.’

Blij

‘Ik ben opgewekt en blij mens, maar af en toe best onzeker, al zou je dat niet van me zeggen. Ik kan me soms onzeker voelen als ik naast iemand zit die meer gestudeerd heeft. Dan word ik stiller en kijk ik de kat uit de boom. Dan denk ik: het komt wel. Misschien willen ze straks ook iets van mij weten.’

‘Ik ben een geboren Amsterdammer, maar in Amstelveen voel ik me thuis.Je hebt hier alles en de stad is dichtbij. Maar eigenlijk ben ik vooral een Bovenkerkse. Hier kennen de mensen elkaar, er is veel creativiteit en verbondenheid. Dat zit in de ziel. Ik ben dus een echt dorpsmens geworden, ook al liggen mijn wortels in Amsterdam.

Mijn droom is op een boerderij te wonen. Kippetjes houden, onkruid wieden. Dromen moet je hebben, maar ik zou dan hier weg moeten en dat wil ik niet. Ik kan niet zonder mensen om me heen. Ik zit hier nog goed en ik ben nog niet klaar in Amstelveen.’

Luister naar de podcast: Wat is beweegbingo? En welk initiatief van Mieke is toch niet gelukt?

Advertenties