Zoek
Sluit dit zoekvak.

Bewoners De Olmenhof over vertrek uit flat: ‘Ik kan bij Leger des Heils gaan aanbellen’

Olmenhof

Afgelopen week kwamen de bewoners van De Olmenhof bij elkaar om te praten over hun toekomst. Op 5 oktober werd hun definitief medegedeeld dat een langer verblijf in het voormalige zorgcomplex er niet in zit. Dit zorgde bij de bewoners voor de nodige paniek: “Ik verwacht dat ik straks bij het Leger des Heils kan aanbellen, of op straat sta”. Nadat het nieuws naar buiten kwam dat er mogelijk vluchtelingen worden opgevangen in het gebouw ontstond er veel ophef op de sociale media.

De Olmenhof

Het was al lang bekend dat de huidige bewoners van oud-verzorgingshuis De Olmenhof op 1 april 2024 het pand definitief moeten verlaten. Het contract voor tijdelijk wonen kan niet met meer dan tien jaar verlengd worden. Toen vervolgens het nieuws naar buiten kwam dat de sloop van het gebouw pas anderhalf jaar later zou starten was er weer hoop op een langer verblijf.

Op een informatieavond werd echter bekend gemaakt dat de gemeente plannen heeft om in het resterende jaar Oekraïense vluchtelingen te huisvesten in De Olmenhof. Hierover ontstond enorm veel ophef op de sociale media.

Lees ook: Bewoners Olmenhof moeten plaatsmaken voor vluchtelingen: ‘Ik kan weer bij mijn moeder gaan wonen’

Bijeenkomst bewoners

Afgelopen week kwamen de bewoners bij elkaar om de gehele situatie te bespreken en om te kijken wat hun mogelijkheden nog zijn. 1Amstelveen ging in gesprek met meerdere bewoners die het een beetje scheef vinden dat zij eventueel plaats moeten maken voor Oekraïense vluchtelingen: “Het voelt erg wrang dat wij onze woonplek moeten verlaten om hun er als het ware in te laten,” zegt één van de bewoners. De overgebleven ‘Olmenhoffers’ gaan er in ieder geval alles aan doen om een langer verblijf te kunnen afdwingen.

Actief voor Amstelveen & Bond Precaire Woonvormen

‘The last of the Olmen’, zoals de bewoners zichzelf noemen, stonden er tijdens de bijeenkomst niet alleen voor. Zo worden ze bijgestaan door de wijkcoach en door Bond Precaire Woonvormen, die het in dit soort gelijke situaties opneemt voor gedupeerden.

Gonnie van Rietschoten, raadslid van Actief Voor Amstelveen, ging in gesprek met zowel de gemeente als de bewoners. Zij hoopt dat er spoedig een oplossing komt voor tijdelijke huisvesting om te voorkomen dat er straks mensen op straat staan: “Er wonen ook nog mensen die geen back-up hebben. Die mensen staan straks letterlijk op straat, en dat is iets waar ik mij wel heel veel zorgen over maak.”

Lees ook: Situatie Olmenhof houdt gemoederen bezig: ‘Zorgen over draagvlak opvang vluchtelingen’

Advertenties