Search
Close this search box.

Bewoners Olmenhof moeten plaatsmaken voor vluchtelingen: ‘Ik kan weer bij mijn moeder gaan wonen’

Bewoners van voormalig verzorgingstehuis De Olmenhof moeten zoals het er nu naar uitziet op korte termijn plaatsmaken voor Oekraïense vluchtelingen. Het pand dat over een kleine twee jaar wordt gesloopt, wordt nu nog bewoond door starters en studenten.

Tijdens een informatieavond is hen gisteren echter verteld dat de huurcontracten niet worden verlengd en dat het pand in de wijk Groenelaan tot aan de sloop plaats gaat bieden aan de vluchtelingen. De bewoners zijn verbaasd, teleurgesteld en verkeren nu in grote onzekerheid. 

Wrang

Al jaren is bekend dat voormalig verzorgingscentrum De Olmenhof wordt gesloopt. Op de locatie wordt een nieuw verzorgingshuis gebouwd in opdracht van Brentano. Tot die tijd zou het pand gebruikt worden voor huisvesting voor studenten en starters. “Maar het is nu wel wrang om te horen dat we hier niet kunnen blijven tot de definitieve sloop. Een woning vinden in Amstelveen is bijna onmogelijk dus ik zal weer bij mijn moeder moeten gaan wonen,” zegt een van de betrokkenen tegen 1Amstelveen.

Lees ook: Tijdelijke woonruimte voor Oekraïners en Amstelveense jongeren aan Kalkbranderij

Voor de bewoners moet de relatief goedkope woonruimte een opstap zijn naar ‘echte woonruimte’ in Amstelveen. Enkele voormalige bewoners hebben na een aantal jaren in de Olmenhof te hebben gewoond ook definitieve woonruimte in Amstelveen gevonden. Maar dit is lang niet voor iedereen weggelegd. Het aanbod is voor de vele alleenstaanden of te duur of te schaars.

Kalkbranderij

Dat er nu zeker een jaar van hun zoektocht wordt afgehaald om ruimte te maken voor anderen, zit de huidige bewoners niet lekker. “Een jaar geleden werd er al een plan neergelegd voor woningen voor starters en vluchtelingen aan de Kalkbranderij, tegenover de Praxis. Daar zouden 80 tot 100 units worden geplaatst. Maar daar horen we nu niets meer over. Is dit plan plots van de baan?”

De huidige bewoners zijn niet van plan om zich zomaar neer te leggen bij de huidige plannen. “Nogmaals, we weten dat deze woonruimte niet voor eeuwig is. Maar we hadden niet verwacht dat er op deze manier een einde aan zou komen. Toen de sloop van het pand werd uitgesteld, kregen wij ook wat meer lucht. Maar nu zitten we in ademnood. Dit hadden we echt nooit verwacht.”

Lees ook: Hotels Kronenburg blijven nog een jaar opvang voor Oekraïners  

De vluchtelingen die in de Olmenhof gaan wonen, verblijven nu nog in de hotels van Ibis en Adagio, gevestigd aan de Professor J.H. Bavincklaan in Kronenburg.

1Amstelveen heeft vrijdagmiddag contact gezocht met de gemeente Amstelveen voor een reactie, maar de betreffende woordvoerder is maandag pas weer bereikbaar. 

Advertenties