Zoek
Sluit dit zoekvak.

Bewoners zuidelijk Westwijk vrezen verlenging Hammerskjoldsingel: ‘Het wordt een soort rondweg’

Veel bewoners van het zuiden van Westwijk zijn uiterst ongelukkig met de gemeentelijke plannen om de Hammerskjoldsingel te verlengen. Bewoners vrezen dat wegen in Westwijk gaan dichtslibben en dat verkeersveiligheid voor kinderen, ouderen en fietsers er niet beter op wordt.

De plannen voor het doortrekken van de Hammerskjoldsingel vanaf de eindhalte tram 25 richting de Van Hattumweg zijn nog niet definitief en diverse bewoners willen zo snel als mogelijk overleg de gemeente. De betrokken wethouders hebben al aangeven een kijkje te komen nemen.

Tekst gaat verder onder foto

De voorgestelde situatie

Een van de verontruste bewoners is Alexa Roest. “Als je nu al ‘s ochtends in de Westwijk rijdt zie je dat het bijzonder druk is. De Hammerskjoldsingel zou met de verlenging deel gaan uitmaken van een soort rondweg. Dat zorgt alleen maar voor meer verkeer.

De verkeerssituatie bij de eindhalte van lijn 25 kan er volgens Roest alleen maar slechter door worden. In 2024 moet de lijn zijn doorgetrokken naar Uithoorn wat al voor meer oplettendheid bij het oversteken vraagt. “Als daar ook nog eens een drukke weg bijkomt, wordt het helemaal lastig voor kinderen en fietsers. Maar ook voor de ouderen die in het nabijgelegen Zonnehuis wonen.”

‘Dikke kans op sluipweg’

Roest is zich bewust dat er meer woningen moeten komen in Amstelveen. De ontsluiting naar de nieuwe wijk De Scheg is wat haar betreft echter uiterst ongelukkig. “De gemeente heeft berekend dat er zo’n 5.000 autobewegingen per dag over de nieuwe weg gaan komen. Maar er is een dikke kans dat het een sluipweg gaat worden tussen de Legmeerdijk en de Bovenkerkerweg. Ook voor zwaar vrachtverkeer.

Volgens Roest is een ontsluiting via de Legmeerdijk veel logischer. Daarnaast wijst zij op een gasleiding die onder de geplande verlenging ligt. “Op die leiding staat 700 bar druk. Er wordt afgeraden om daar een weg overheen te leggen.” Roest wijst daarbij op een adviesrapport over de externe veiligheid van de nieuwe wijk.

Eerst overleg

De bewoners wachten nu eerst het overleg met de gemeente af voordat ze de barricades opgaan. Er hangt bij de eindhalte al wel een spandoek met de tekst ‘Geen weg in onze achtertuin’.

Advertenties

Accuraat