Zoek
Sluit dit zoekvak.

Bijna drie jaar oude motie over studentenwoningen Kronenburg nu eindelijk actueel

De motie van Actief voor Amstelveen om de nieuwe studentenwoningen niet alleen beschikbaar te stellen voor studenten van de VU, maar ook voor de in Amstelveen wonende studenten die een HBO of MBO opleiding volgen heeft gehoor gekregen bij het college. De motie werd al op 7 juli 2021 ingediend, maar is nu pas actueel omdat er op Kroneburg 438 woningen gebouwd mogen worden.

Na inspanning van wethouder Floor Gordon (D66) is er toestemming gegeven om 438 studentenwoningen te bouwen bij Kronenburg. De lokale partij Actief voor Amstelveen, ondersteund door mede-indieners VVD en D66, wil voorrang voor Amstelveense studenten bij het vergeven van de nieuwe studentenwoningen.

De lokale partij maakt zich namelijk zorgen over de beschikbaarheid van studentenwoningen voor de in Amstelveen gevestigde studenten. Actief voor Amstelveen wil voorkomen dat Amstelveense jongeren kans op een studentenwoning mislopen doordat de woningen enkel vergeven worden aan studenten van de Vrije Universiteit van Amsterdam (VU).

Lees ook: Eerste stap ontwikkeling Kronenburg: ministers willen bouw 438 studentenwoningen toestaan 

Een belangrijke factor hierin is het tijdig inlichten van de Amstelveense jongeren. Zo is het zaak dat de Amstelveense studenten op de hoogte zijn van wanneer ze zich kunnen inschrijven voor dergelijke woningen.

Reactie van het college

Het college van burgemeester en wethouders lijkt gehoor te geven aan het verzoek van Actief voor Amstelveen, zo reageerde het college tijdens de gemeenteraad:

“We erkennen het belang om Amstelveense jonge studenten te huisvesten, maar we zijn ons ook bewust van de wetgeving ten aanzien van vrije vestiging, de verplichting om te bouwen voor de MRA regio en de wenselijkheid om studenten te huisvesten die te ver van de opleiding wonen. Met de ontwikkelende partijen hebben we daarom afgesproken dat zij zich te zijner tijd zullen inspannen om, wanneer de studentenwoningen in de verhuur gaan, het verhuuraanbod eerst in Amstelveen in de publiciteit te brengen, voordat ook de algemene publiciteit wordt gezocht. Op deze manier is het mogelijk dat Amstelveense studenten van MBO/HBO en WO zich als eerste inschrijven en in aanmerking komen voor een studentenwoning.”

Foto: Actief voor Amstelveen, Michel Becker, VVD, Arjan Gerritsen, D66, Tawros Aslanjan

Advertenties

Cookieconsent met Real Cookie Banner