Search
Close this search box.

Bijzonder werk Anton Heyboer deze zomer te zien in Museum JAN

heyboer

Het is vandaag precies 100 jaar geleden dat de veelzijdige kunstenaar Anton Heyboer (1924-2005) werd geboren De beroemde Heyboer was schilder, tekenaar, graficus, collagist, fotograaf en beeldhouwer. Om een eeuw Anton Heyboer te vieren is in Museum JAN vanaf 20 juni tot en met 29 september de tentoonstelling 100 jaar Anton Heyboer te zien. 

Door zijn excentrieke levensstijl was Heyboer tijdens zijn leven al een legende. In het Noord-Hollandse Den Ilp woonde hij sinds 1961 op een landje met verbouwde schuren, samen met eerst drie en later vijf vrouwen, die hij zijn ‘bruiden’ noemde. 

Daar bouwde hij aan een indrukwekkend oeuvre van enkele tienduizenden kunstwerken. Zijn bruiden zorgden voor de verkoop van zijn werk.

Bijzondere band

Museum JAN had een bijzondere band met Heyboer; het organiseerde meerdere tentoonstellingen in nauwe samenwerking met de kunstenaar en ook na zijn dood met zijn vrouwen (in 2004, 2008 en 2009). 

Heyboer schonk een 18-tal kleiplastieken aan het museum, dat tevens het monumentale schilderij De drie-eenheid bezit. Museum JAN eert deze hechte band met 100 jaar ANTON HEYBOER – een intieme presentatie met onder meer niet eerder getoonde collages waarin het leven van Heyboer met zijn vrouwen centraal staat.

Foto: Marije Kuiper

Advertenties

Accuraat