Zoek
Sluit dit zoekvak.

Boten- en sterrenwijk Waardhuizen/Middenhoven nu verbonden door Sterrenpad

Sinds vandaag kunnen inwoners van Middenhoven en Waardhuizen fietsen of lopen over het Sterrenpad. Het verbindingspad tussen de twee wijken ligt er al jaren, maar ging voorheen naamloos door het leven.

Tijd voor verandering, dacht de redactie van De Gondelkoerier. In samenwerking met de gemeente werd een prijsvraag uitgeschreven om tot een naam voor het pad te komen. Wel met enige restricties, want zo moest de naam met de twee thema’s van de wijk te maken hebben: boten en hemellichamen. En het woord pad moest op het einde.

Sterren wezen boten de weg

Uiteindelijk leidde dit tot de naam Sterrenpad die door maar liefst drie van de ongeveer negentig inzendingen werd aangedragen. “Heel vroeger bepaalden de stuurlui van boten de route aan de hand van de sterren. En als je dan de boten- en de sterrenbuurt hebt met een pad dat naar elkaar moet verwijzen is de naam zo gevonden. Sterrenpad dus. Logisch toch?” zegt Agatha, een van de drie wijkbewoners die met de naam op de proppen kwam.

Overigens kwamen er genoeg andere en mooie suggesties binnen op de redactie van De Gondelkoerier. Zo werd ook de naam Jan Demming-pad aangedragen. Jan Demming is de oud-hoofdredacteur van De Gondelkoerier en overleed november 2020. Deze naam viel echter buiten de boot omdat hij weliswaar een lokale sterreporter was, maar voor de rest niets met boten of hemellichamen te maken heeft.

Optimistenpad

Maar er waren genoeg inzendingen die wel in aanmerking kwamen. “Optimistenpad. Want een optimist is natuurlijk een bootje. Maar ook Sterrenstofpad en Sterrenwachtpad. Er werden ook een heleboel astronautnamen genoemd. Natuurlijk werden in overvloed ook namen van hemellichamen ingestuurd,” vertelt Evertje Polder, redactielid van De Gondelkoerier.

Burgemeester Tjapko Poppens sprak bij de onthulling van een bijzonder mooi staaltje wijkparticipatie. Al gaf hij wel aan dat niet ieder pad in Amstelveen nu een naam gaat krijgen. Voor het Sterrenpad is een uitzondering gemaakt. Poppens: “We doen het doorgaans niet. Maar het gaat om een vrij lang pad dat twee wijken met elkaar verbindt. Het Sterrenpad wordt veel gebruikt en dus is het handig als de hulpdiensten het wat gemakkelijker kunnen vinden.”

Advertenties

Accuraat