Search
Close this search box.

Bovenkerse Urbanus krijgt nieuwe ramen: “Feniks herrijst uit as van afgebrande kerk”

De Amstelveense Urbanuskerk heeft sinds gisteren nieuwe ramen die symbool staan voor de herbouw na de verwoestende brand in 2018. In de kleurrijke vensters is een feniks verwerkt die symbolisch herrijst uit de as op de plek waar de brand ontstond, en op weg is naar de hemel. 

“Die staat voor de wederopbouw van de kerk en het vertrouwen in de toekomst”, licht Hans van der Valk van Glasatelier Oud Rijswijk toe. Hij heeft met zijn team het ontwerp van restaurateur Bert Jonker tot leven gewekt op de glas-in-loodramen. “De feniks wordt geïnspireerd door de Heilige Geest in de rechterbovenhoek, die is afgebeeld met een duif.”

Het ontwerp is gewaagd, omdat het veel moderner is dan veel andere elementen in de 19e-eeuwse kerk. Van der Valk vindt het een mooie keuze. “Mensen zien vaak een oudere kerk en denken dan dat het allemaal één stijl is, maar vaak zit daar dan driehonderd jaar werk in, over verschillende periodes.”

Oude techniek

De restauratie en renovatie van de originele ramen, die tijdens de brand zwaar beschadigd raakten, zijn ook door Glasatelier Oud Rijswijk uitgevoerd. Voor Van der Valk was het een bijzonder project. “Het bijzondere aan deze kerk is dat ‘ie totaal opnieuw gemaakt is. De gewelven helemaal zijn helemaal opnieuw gemetseld, waardoor het voor bijvoorbeeld metselaars ook een uitgelezen kans is geweest om die oude techniek weer te kunnen leren.”

Kerstuitzending Urbanuskerk
Op 24 december gaat de Urbanuskerk in Amstelveen weer open voor publiek. Meegenieten van de gezinsviering vanuit de gerenoveerde kerk? NH Nieuws en ook RTVA zendt deze live uit!

De nieuwe ramen illustreren een ingrijpende gebeurtenis uit de geschiedenis van de Urbanuskerk. Het dak van de kerk ging bij de brand volledig verloren. Aan de andere kant van de kerk komen ook kleurrijke nieuwe ramen, met onder andere een afbeelding van Urbanus zelf.

Advertenties