Zoek
Sluit dit zoekvak.

Brandweervrijwilliger Arthur Stoete blust na 40 jaar ’trouwe dienst’ z’n laatste brandje

Veel sirene’s zaterdagavond in Amstelveen. Daar stonden ineens twee brandweerauto’s in de straat bij brandweervrijwilliger Arthur Stoete. De ploeg had een ludiek afscheid georganiseerd, nadat hij de brandweer na veertig jaar zou verlaten.

Arthur Stoete werd vanaf zijn huisadres opgehaald, waarna de meldkamer een alarmering plaatste van een buitenbrand bij Laan Nieuwer Amstel. Op de plek van die ‘buitenbrand’ bleek uiteindelijk de rest van de ploeg hem op te wachten, zodat Stoete zijn laatste ‘brand’ kon blussen.

Stoete startte veertig jaar geleden met zijn werk bij de bedrijfsbrandweer van Fokker. Daarna is hij lid geworden van de vrijwillige brandweer in Amstelveen en is dat eigenlijk altijd gebleven. De tijd die hij bij de brandweer doorbracht was nog altijd naast zijn reguliere werk.

Binnen de brandweer heeft hij zich op veel fronten gespecialiseerd en was hij bijvoorbeeld inzetbaar als instructeur. Voor veel huidige leden van het korps is hij de mentor geweest. Ook heeft hij de laatste vijftien jaar gediend als voorzitter van de personeelsvereniging. Mede hiervoor werd hij in 2011 nog benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Toch is Stoete nog niet helemaal weg bij de brandweer. Hoewel hij niet meer zal uitrukken voor echte branden, blijft hij als leider actief voor de Amstelveense Jeugdbrandweer.

Foto’s: VLN

Advertenties