Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Cobra Museum in financiële nood, tekort van zeven ton over 2023 dreigt

Het Amstelveense Cobra Museum voor de moderne kunst stevent af op een tekort van 700.000 euro over het jaar 2023. Het tekort is ondermeer te wijten aan tegenvallende bezoekcijfers. De gemeente typeert de financiële situatie als zorgelijk. Mede omdat begin juli al bleek dat over het jaar 2022 een tekort van 350.000 euro is.

Gisteren (maandag) werd duidelijk dat het verwachte tekort voor dit jaar is verdubbeld. Cobra geeft aan dat vooral de maanden juni en juli zorgen voor tegenvallende financiële resultaten. In plaats van de verwachte 90.000 bezoekers, kwamen er 30.000 mensen minder naar het museum. Daarbij zorgen hoger uitvallende kosten voor een acuut liquiditeitsprobleem.

Late reactie

Naast de financiële zorgen is het Amstelveense college ook niet te spreken over de handelwijze van het Cobra Museum. In een overleg begin juli werd gevraagd om zo snel als mogelijk met een verklaring te komen over het tekort van 2022 en een prognose te maken voor 2023. Pas twee en een half uur voor het gesprek van gisteren werd hier op gereageerd.

De financiële problemen van het Cobra zorgen ook dat de meerjarige subsidie op de tocht komt te staan. Jaarlijks ontvangt het museum ongeveer 1.2 miljoen euro van de gemeente. Een financieel gezond beleid is een van de voorwaarden om de subsidie te ontvangen.

Niet onverwacht

De problemen van het Cobra Museum komen overigens niet onverwacht. De gemeente heeft al sinds 2018 zorgen over de bedrijfsvoering en de daaruit vloeiende financiële situatie. Als oplossing werd ook een fusie tussen museum JAN! en Cobra aangedragen. De musea lieten onlangs weten dit niet te zien zitten. Museum JAN! is financieel wel stabiel.

In 2020 sprak verzorgde Roel Smit nog een uitzending over de problemen bij Cobra.

Advertenties