Zoek
Sluit dit zoekvak.

College Amstelveen over noodlijdend Cobra: ‘Zakelijk gezien kunnen wij dit niet meer verantwoorden’

Tientallen sympathisanten van het Cobra Museum waren gisteravond naar het gemeentehuis gekomen om het raadsgesprek over het Cobra Museum te volgen. Als het museum geen bankgarantie van de gemeente krijgt voor het tekort van 700.000 euro over dit jaar, zijn de gevolgen naar alle waarschijnlijkheid catastrofaal voor Cobra. De gemeente lijkt echter niet van plan om het museum te redden.

“Zakelijk gezien kunnen wij dit niet meer verantwoorden,” zei verantwoordelijk wethouder Raat. “Ook als je kijkt naar andere instellingen waar wij subsidie aan geven; we hebben geen voorbeeld als dit waar jaarlijks alle prognoses nooit worden gehaald. En dan is het voor het college van B&W de vraag ‘Heb je daar nog vertrouwen in?’ Nou, eerlijk gezegd niet.”

Lees ook: Jeroen Krabbé in de bres voor Cobra Museum: ‘Wat gebeurt er dan in die tochtige hoek? Een tapijthal?”

Jerry Straub, bestuurder van museum, denkt echter dat het museum op een andere manier wel financieel succesvol kan zijn. “Wat we echter nodig hebben is tijd. En de bereidheid om samen een plan te maken voor een robuust en toekomstbestendig museum.”

Ondergefinancierd

De directeur van het Cobra Museum, Stefan van Raay, ziet de zaken ook anders dan het Amstelveense college. Hij heeft het over factoren die ze zelf niet in de hand hebben en stelt dat sinds zijn aantreden de bezoekcijfers omhoog zijn gegaan. Ook is hij van mening dat Cobra ondergefinancierd wordt in vergelijking met andere musea. Hij is niet op de hoogte dat de Amstelvener zo’n 24 tot 30 euro bijlegt op een verkocht kaartje. Wethouder Raat liet dit vorige week optekenen in een persbericht van de gemeente.

Opvallende inspreker was 88-jarige oud-wethouder Piet van den Heuvel. Simpel gesteld staat het Cobra Museum dankzij hem in Amstelveen. Hij wees erop dat in zijn wethoudersperiode er veel geld vanuit het bedrijfsleven kwam voor het museum. “Het bedrijfsleven was zo enorm gebrand op de aanwezigheid van dit soort culturele voorzieningen dat ze daar ook heel graag geld voor overhadden. Zij wilden iets terugdoen voor de bevolking van Amstelveen. Daar heb ik goed gebruik van gemaakt.”

‘Ik had het anders gedaan’

Op de vraag of de oud-wethouder van de VVD het anders had gedaan dan de huidige beleidsmakers was hij duidelijk. “Ik denk dat ik het anders gedaan had en ik denk dat het museum dan nog had bestaan,” aldus Van den Heuvel die daarmee wellicht onbedoeld voorschot nam op de mogelijke toekomst van het Cobra Museum.

Volgende week woensdag 13 september beslist de gemeenteraad over de toekomst van het museum.

Advertenties

Cookieconsent met Real Cookie Banner