Search
Close this search box.

College: ‘Fietssnelwegen vooral bedoeld voor buiten bebouwde kom’

Het Amstelveense college vindt dat er moet worden geïnvesteerd in de fietsinfrastructuur in onze gemeente. Maar dit zou niet moeten met fietssnelwegen zoals raadsleden Ben Idder (D66) en Arnout van den Bosch (PvdA) voorstelden in schriftelijke vragen aan het college.

Fietssnelwegen zijn fietspaden waar langere afstanden met hogere snelheid comfortabel afgelegd kunnen worden. Ze zijn daarbij ook erg geschikt voor snellere e-bikes en kunnen zo ook de druk op bestaande fietspaden verminderen. Volgens het college is dit concept vooral voor routes buiten de bebouwde kom waar lange afstanden moeten worden overbrugd.

Doorfietsroutes

“Binnen het stedelijk gebied spreekt het college liever over veilige en comfortabele doorfietsroutes. Een hoge fietssnelheid mag daarbij niet ten koste gaan van de verkeersveiligheid, en de totale reistijd kan ook worden verminderd door fietsers op kruispunten voorrang te geven (een rotonde, fietstunnel of fietsbrug in plaats van verkeerslichten scheelt bijvoorbeeld ook reistijd),” schrijft college aan beide raadsleden. 

Tevens geeft het college aan dat er vanuit MRA al wordt gewerkt om tot betere fietsroutes te komen. “Naar het verbreden van de Sportas-route langs de Museumspoorlijn wordt een verkennende studie uitgevoerd. Het traject tussen Zetterij en Beneluxbaan wordt in 2023 verbreed. De route langs de Handweg is in 2021-2022 voorzien van betonplaten. Het vervolgtraject langs de Bovenkerkerweg is op het gemeentelijk deel enkele jaren geleden al verbreed en geasfalteerd. Het laatste deel richting Uithoorn is nog wel een aandachtspunt.”

Oost-westroute

“Op de oost-westroute zijn en worden diverse verkeersregelinstallaties vervangen door rotondes. Eind 2022 is een deel van het fietspad langs de Oranjebaan verbreed en voorzien van asfalt en beton. De verbinding tussen de Doorweg en de museumspoorlijn is ingepland, via een nieuw fietspad langs Laan Nieuwer-Amstel en Burgemeester Colijnweg, over het nieuwe dek over de A9. Het vervolg via de De Savornin Lohmanlaan wordt ook nog aangepakt,” aldus het college.

 

Advertenties

Accuraat