Search
Close this search box.

College niet enthousiast over plan vernieuwing Cobra Museum

cobra

Het plan voor vernieuwing van het Cobra Museum, dat woensdag door het museum is ingediend, is weinig enthousiast ontvangen door het College van B en W. In een eerste reactie schrijft het college aan de gemeenteraad dat de nieuwe ideeën summier zijn uitgewerkt. Ook vindt het college dat “de financiële risico’s vooral bij de gemeente worden neergelegd”.

Vorige week was al duidelijk geworden dat er bij cultuurwethouder Herbert Raat (VVD) niet veel over was van zijn oorspronkelijke optimisme over de vernieuwing die met de komst van financier Marius Touwen zou worden ingezet. Er was ergernis over het feit dat het Cobra Museum geen informatie wilde geven over de voorwaarden die verbonden waren aan de lening van 700.000 euro die Serra Holding, het bedrijf van Touwen, beschikbaar zou stellen om de ergste financiële nood op korte termijn te lenigen.

Accentverschuiving

Nu wordt ook het vernieuwingsplan koeltjes ontvangen: “Het inhoudelijke deel in het plan lijkt op een accentverschuiving in plaats van een benodigde volledige koersverandering”. Toch wil het college nog geen finaal oordeel geven, maar eerst de mening horen van de gemeenteraad. Die vergadert erover volgende week woensdag 15 november, waarna twee weken later een besluit valt.

Volgens het plan wil het museum de begane grond gaan inrichten als “huiskamer en broedplaats voor de stad” en komen de (inter)nationale tentoonstellingen op de eerste verdieping terecht. Het gebouw moet aantrekkelijker gemaakt worden door een flinke aanpassing van de gevel. Onderzocht wordt nog of een Amstelveense horeca-ondernemer bereid is het café te exploiteren en of de openingstijden van het museum verruimd kunnen worden. Extra inkomsten worden verwacht van verhuur van ruimten en het organiseren van evenementen.

Hoe dan ook, zal het museum 2023 afsluiten met een verlies van 1,25 miljoen euro. Dat wordt voor 595.000 gedekt uit de reserves. Daarnaast zou de gemeente Amstelveen voor 339.000 euro aan achterstallige huur en voor 287.000 euro aan openstaande vorderingen moeten kwijtschelden. Samen met de gemeente wil het Cobra Museum bij de provincie bezwaar maken tegen de terugbetaling van ruim 200.000 euro aan coronasteun.

Het museum wil extra medewerkers aantrekken (en groeien van 23 naar 25 fte) en deze inzetten voor corporate marketing, de bedrijfsvoering van het café en museumwinkel en de fondsen- en sponsorwerving. Voor de winkel en het café zijn fors hogere inkomsten ingeboekt. De gemeente Amstelveen (van wie jaarlijks een subsidie wordt verwacht van ruim 1,2 miljoen euro) zou de jaarhuur moeten verlagen van 411.000 naar 200.000 euro en eenmalig een rentedragend krediet van 2 miljoen euro voor onder andere de verbouwing beschikbaar moeten stellen.

Advertenties