Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Cultuurwethouder Herbert Raat enthousiast over commerciële aanbieders van atelierruimtes

Cultuurwethouder Herbert Raat is zeer te spreken over het Aalsmeerse initiatief van Maurice van den Heuvel. De ondernemer verhuurt aan de Aalsmeerderweg al enkele jaren diverse atelierruimtes in een omgebouwde kas aan diverse kunstenaars.

In Amstelveen is een tekort aan ateliers. Ateliers die door ondernemers worden aangeboden zouden een oplossing kunnen bieden. De wethouder hierover: “Er zijn echter meer (startende) kunstenaars dan beschikbare ateliers. Daarom willen we onderzoeken of in Amstelveen hetzelfde mogelijk is als bijvoorbeeld het Art Centre in Aalsmeer.”

‘Prachtig voorbeeld’

Hij vervolgt: “In dit voormalig kassencomplex zijn 57 ateliers gevestigd die commercieel geëxploiteerd worden door ondernemer Maurice van den Heuvel. Dit is een prachtig voorbeeld van hoe ondernemers een plek kunnen bieden aan kunstenaars. Wij omarmen dit concept en stimuleren Amstelveense ondernemers om zelf met lege panden of kassen aan de slag te gaan om de kunst en cultuur in de gemeente te ondersteunen.”

De toewijzing van een gemeentelijk atelier in Amstelveen wordt gedaan door een beoordelingscommissie aan de hand van criteria die geformuleerd zijn volgens het Atelierbeleid 2021. Ruimte voor verbeelding. Kunst kleurt Amstelveen. De gemeente stelt achttien ateliers beschikbaar verdeeld over twee locaties: Ateliers 2005 in de voormalige school aan de Van Weerden Poelmanlaan en A24 aan de Amsterdamseweg. 

In totaal hadden zeven kunstenaars zich in 2023 ingeschreven voor een gemeentelijk atelier. Drie kunstenaars komen momenteel in aanmerking voor een eigen gemeentelijk atelier. Naar verwachting komen er in 2024 drie ateliers vrij.

Vijftien van de achttien gemeentelijke ateliers worden maximaal twee keer 3 jaar verhuurd. De resterende drie ateliers zijn projectateliers bedoeld voor verschillende projecten, zoals innovatieve projecten of activiteiten voor de wijk of startende kunstenaars. In september betrekt een eindexamenkandidaat van de Gerrit Rietveld Academie, als winnaar van de Amstelveense Kunstprijs van de Raad, een eigen projectatelier voor de duur van één jaar.

Fotobijschrift: Het team Kunst & Cultuur van de gemeente en wethouder Herbert Raat brachten onlangs een bezoek aan Art Centre Aalsmeer. V.l.n.r. Lennard Dost (beleidsadviseur), Claudia de Roos (beleidsadviseur), Mascha de Vries (strategisch beleidsadviseur), Lies Kregting (beleidsmedewerker), Astrid Stoffels (kunstenaar), Herbert Raat (wethouder kunst en cultuur), Joke Zonneveld (kunstenaar) en Henka Bohlander – van Roo (kunstenaar).

Advertenties