Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Vanavond extra raadsvergadering Cobra Museum: Alles wat je als outsider moet weten op een rijtje

cobra

In de raadszaal wordt vanavond woensdag 13 september de extra raadsvergadering over het Cobra Museum gehouden. Wat kunnen we verwachten? 1Amstelveen zet de zaken op een eenvoudige manier op een rijtje.

Wordt vanavond bekend dat het Cobra Museum moet sluiten?

De kans dat dat gebeurt lijkt nihil. Er zijn veel nieuwe ontwikkelingen en de nood bij Cobra is minder accuut dan een week geleden. Het museum heeft tot eind van de maand tijd om in ieder geval te zorgen dat financiering van de huidige tekorten kunnen worden geregeld. In de eerste instantie zou er een lening bij een bank worden afgesloten. Dit weekend werd bekend dat de vermogende kunst- en Cobraliefhebber Marius Touwen het geld wil lenen tegen aantrekkelijke voorwaarden. Daardoor is er geen garantstelling van de gemeente nodig. De gemeente wilde die garantstelling voor een lening van zeven ton niet geven.

Dus het Cobra Museum is nu gered?

Nee, de toekomst van het Cobra Museum is nog steeds uiterst onzeker. De gemeente wil namelijk de subsidie van 1.2 miljoen euro stopzetten. Op dat moment is er bijna geen toekomst meer. Daarover wordt vanavond gepraat. De geldschieter lijkt in ieder geval weinig indruk te hebben gemaakt op het college. Veel partijen zullen wel allemaal ideeën hebben hoe de toekomst van het museum eruit moet zien. De gemeenteraad moet uiteindelijk beslissen of de subsidie echt wordt stopgezet. De verwachting is dat het besluit naar de reguliere raadsvergadering van 27 september wordt uitgesteld.

Zijn de ideeen van de partijen al bekend?

Niet allemaal. Maar sommige partijen hebben al aan de pers laten weten hoe ze een beetje denken. Zo vertelde fractievoorzitter Jet Smit van de VVD dit weekend dat er best kansen bestaan voor Cobra. Maar dan moet wel de bezem door leiding. Maar dat ziet geldschieter Marius Touwen weer niet zitten dus dan zou de acute geldnood er weer zijn. De partij Goed voor Amstelveen vindt het weer een goed idee om een soort van dependance van het Amsterdamse Stedelijk Museum te worden. Over subsidies gesproken, het Stedelijk Museum ontvangt bijna dertien miljoen euro op jaarbasis van de gemeente Amsterdam. Funfact, maar toch.

Maar de gemeente was toch al bezig met de toekomst van Cobra?

Klopt! Er is een rapport gemaakt door de DSP-groep. Daarin werd een eental toekomstscenario’s geschetst. Eentje daarvan was een fusie met het andere museum in Amstelveen: Museum JAN. Beide musea zagen deze verregaande samenwerking echter niet zitten. Tot teleurstelling van de gemeente.

Kijk ook: Marius Touwen ziet zichzelf niet als redder van Cobra Museum en wil huidige leiding niet op straat zetten

Is er toen niet doorgeschakeld naar een ander scenario?

Nee, niet direct. Maar het zou best kunnen dat dit binnenkort weer gebeurt. Een ander scenario dat kans van slagen had was het idee om van het Cobra Museum een Cultureel Centrum te maken. Daarin zouden verschillende Amstelveense instellingen kunnen plaatsnemen waardoor de lokale binding wordt vergroot. De tentoonstellingen van moderne kunst kunnen dan op de eerste verdieping worden gehouden bijvoorbeeld.

Een Cultureel Centrum? Dat is toch de nieuwe Schouwburg Amstelveen?

Ja, dat heette voorheen Cultureel Centrum (CC) inderdaad. Maar hier wordt wel iets anders bedoeld. Al is men over de echte invulling nog een beetje schimmig. In het rapport wordt gesproken over een breed cultureel publieksprogramma in de verschillende ruimten op de begane grond van het gebouw. In rapport wordt het niet benoemd maar waarschijnlijk zal De Balie in Amsterdam een soort van voorbeeld zijn. Daardoor zou veel (kleinere) cultuur kunnen floreren en is het zelfs mogelijk om ook een historische vereniging en bijvoorbeeld de lokale omroep (ja, wij) in huis te halen.

Leuk al die zijwegen, maar wat gaat er vanavond nu concreet gebeuren?

Veel partijen krijgen in ieder geval spreektijd. Daarin gaan de partijen vertellen wat zij van de huidige situatie vinden. De grote partijen krijgen meer spreektijd dan de kleintjes. Zo werkt dat nu eenmaal. Uiteindelijk zal er moeten worden gestemd over het raadsvoorstel. Zoals gezegd, de verwachting is dat dat vanavond niet gebeurt om meer tijd te hebben om na te denken over de toekomst van Cobra. Maar ook wij kunnen ernaast zitten.

Kan ik de raadsvergadering nog ergens volgen?

Ja, iedereen mag er gewoon bij zijn. Al is de verwachting dat het wel druk gaat worden in de raadszaal. Gelukkig is het ook mogelijk om de vergadering thuis online te volgens. Dat kan via deze link. Daar staan overigens ook alle gemeentelijke stukken die betrekking hebben op deze vergadering.

Ben ik nu helemaal op de hoogte?

Nee, het is ondoenlijk om alles op tafel te leggen. We laten de huidige financiën van het Cobra even links liggen. Wel kunnen we bijvoorbeeld zeggen dat er op het ogenblik 26 zogenoemde fte’s bij Cobra werken. In een door Cobra ingeleverd toekomstscenario werd door het museum al aangeven dat daar wellicht nog wat winst is te halen. De gemeente denkt weer dat dit niet genoeg is. 1Amstelveen blijven volgen is de beste optie om op de hoogte te blijven. Hieronder nog een verslag van wat er vorige week gebeurde bij het raadsgesprek over het Cobra Museum.

Advertenties

Accuraat