Zoek
Sluit dit zoekvak.

Freek en Guusje hebben coeliakie en krijgen daarom bezoek van transformer Bumblebee

De Amstelveense kinderen Freek en Guusje lijden aan een bijzondere ziekte, namelijk de auto-immuunziekte coeliakie. Door deze ziekte moeten de kinderen ontzettend goed opletten op wat ze wel en wat ze vooral niet mogen eten. Om de kinderen een hart onder de riem te steken kregen ze een bezoekje voor hun favoriete transformer Bumblebee die Freek en Guusje voor een keertje naar school bracht.

Wat is coeliakie

Coeliakie (uitspraak: Seu-lia-kie) is een auto-immuunziekte die erfelijk is. Wanneer iemand met coeliakie voedsel eet met gluten erin, ziet het lichaam dat voedsel als de vijand en zet het de aanval in. Met coeliakie kun je van het kleinste kruimeltje al ziek worden. Je kan zelfs al ziek worden als het glutenvrije eten in contact is geweest met eten mét gluten erin.

De symptomen van coeliakie zijn: buikpijn, diarree, misselijkheid of braken, snel boos, verstopping, vermoeidheid, vreselijke jeuk, uitslag, hoofdpijn, slechte concentratie en een onrustige nachtrust. Coeliakie heeft dus een enorme invloed op het dagelijks leven van de patiënten. In Nederland lijden ongeveer 150.000 mensen aan de ziekte.

Bezoek van Bumblebee

Als speciale verrassing werden Freek en Guusje door hun favoriete transformer Bumblebee naar school gebracht. Hij kwam bij hun thuis langs om te spelen en te leren over Coeliakie. Bumblebee had zelfs cadeautjes meegenomen voor de kinderen.

De actie werd mogelijk gemaakt door de fabrikant van de Transformers: Hasbro. De speelgoedfabrikant deed onderzoek waaruit blijkt dat bijna de helft van de kinderen (43%) van 5 tot en met 9 jaar oud minstens wekelijks een spannend moment ervaart en zich angstig voelt. Transformers, bekend om hun moed, loyaliteit en teamwork, komen ze een handje helpen.

Advertenties

Cookieconsent met Real Cookie Banner