Search
Close this search box.

Geloofsgemeenschappen Amstelveen roepen op tot wederzijds respect

geloofsgemeenschappen

Vertegenwoordigers van de islamitische, joodse en christelijke geloofsgemeenschappen in Amstelveen en Buitenveldert hebben maandag een gemeenschappelijke verklaring aangeboden aan de burgemeester van Amstelveen. 

De geloofsgemeenschappen denken vooral hun steentje bij te kunnen dragen in het middelbare onderwijs in onze gemeente. Alles met als doel vrede.

“In kleine kring onderhouden wij al jarenlang goed contact met elkaar. Gezien de onrust in onze eigen gemeenschappen en in onze samenleving, treden we met deze verklaring naar buiten. Wij willen waar mogelijk een bijdrage leveren om onderlinge verhoudingen te verbeteren en roepen op tot wederzijds respect,” aldus de vertegenwoordigers. 

Hieronder staat de verklaring die is aangeboden aan burgemeester Tjapko Poppens:

Verklaring

Als vertegenwoordigers van verschillende geloofsgemeenschappen in Amstelveen hebben wij grote zorg over de onrust in ons land na de geweldsuitbarsting rond Israël en de Palestijnse gebieden. Voor ieder van ons is dit heilig land. Ons hart bloedt bij de inmiddels jarenlange strijd om vrede. Wij delen gezamenlijk de overtuiging dat geweld niets zal oplossen.

Op grond van onze geloofsachtergrond zien wij geen onderlinge verschillen waardoor samenleven in vrede niet mogelijk zou zijn. Wij roepen ieder die daaraan een bijdrage kan leveren op, om stappen te zetten die naar vrede kunnen leiden.

Gezamenlijk kunnen wij niet wegkijken als wij horen van angst. Angst om veilig te kunnen zijn wie je bent. Te beginnen bij het ongemak dat je wordt aangesproken op gedrag van anderen, waar je zelf niets aan kunt doen. Laat staan dat je op het gedrag van anderen beoordeeld wordt.

Wij roepen ieder op om zuiver onderscheid te maken. Tussen hier en daar. Tussen geloof en verwachting, en de huidige politieke situatie. Tussen geweld en verlangen naar vrede. Wij zijn graag bereid om waar mogelijk onze eigen bijdrage te leveren. Daarbij denken wij concreet aan onze middelbare scholen, hun leerlingen en als eerste aan hun docenten.  

Graag willen wij zo bijdragen aan de wederzijdse erkenning van de gelijkwaardigheid van ieder mens en zowel werken aan vrede, als bidden om vrede.

Rabbijn Hans Groenewoudt, Joodse gemeente Amsterdam/Amstelveen
Imam Saeed Ahmad Jatt, Ahmadiyya Moslim gemeenschap
Pastoor deken Eugène Jongerden, Heilige Maria Parochie Amstelveen Buitenveldert en Ouderkerk
Dominee Roel Knijff, Protestantse Gemeente Amstelveen-Buitenveldert
Pastor Paul Smit, Crossroads Amstelveen

Advertenties