Zoek
Sluit dit zoekvak.

Gemeente en eigenaar geven voormalig munitiecomplex nieuwe bestemming

De gemeente en projectontwikkelaar ’t Utrechtshuys zijn van plan de strijdbijl te begraven. Samen gaan ze de komende weken werken aan een plan voor de herontwikkeling van de voormalige munitiemagazijnen tussen het Galjoen en de Nesserlaan aan de zuidkant van Waardhuizen. Daarmee lijkt een einde te komen aan maanden van steeds verder verslechterende verhoudingen.

Woensdagavond gaven beide partijen in het raadhuis een toelichting op hun plan een zogeheten ‘intentieovereenkomst’ te tekenen. Wat er precies op het complex gebouwd zal worden, moet nog worden beslist. Het meest kansrijk lijkt het idee voor een zogeheten ‘broedplaats’, waarop kleine bedrijven en kunstenaars een plek kunnen krijgen. Ook is gedacht aan woningen voor speciale groepen of zorgwoningen.

Vooral de kleinere partijen in de gemeenteraad pleitten woensdagavond voor dat laatste. VVD en D66 hielden hun kruit nog even droog. Het College van B en W denkt ook aan een school, maar daarvoor voelt de nieuwe eigenaar niets, onder andere vanwege de dan lage grondopbrengst.

Niet serieus genomen

Constructieve samenwerking tussen de gemeente en ’t Utrechtshuys leek er maandenlang niet in te zitten. “Piratenpolitiek, machtsspelletjes en onprofessioneel”, waren de woorden die Yuri Besouw, mede-eigenaar van ’t Utrechtshuys begin mei (in een uitzending van het RTVA-programma 1Amstelveen) nog gebruikte om te opstelling van de gemeente te kwalificeren.

De projectontwikkelaar had de voormalige munitiemagazijnen aangekocht, maar voelde zich niet serieus genomen toen hij plannen ging ontwikkelen voor dit terrein.
De gemeente kwam tot haar schrik tot de ontdekking dat op het terrein veel meer mogelijkheden voor bebouwing waren dan ze had gedacht. In principe zou er zelfs een groot distributiecentrum gerealiseerd kunnen worden.
Het bestemmingsplan bleek verouderd, waarna de gemeenteraad met behulp van een in het geheim genomen zogeheten voorbereidingsbesluit alle ontwikkelingen op het terrein stillegde. Dat zette de verhoudingen op scherp; de ontwikkelaar was woest en dreigde met een miljoenenclaim.

Nu beide partijen om tafel zijn gegaan, is de verwachting dat er binnen enkele maanden een plan voor de toekomst van het voormalige munitiecomplex zal liggen.

Bekijk hier de eerdere uitzending van 1Amstelveen (mei 2022), waarin projectontwikkelaar Yuri Besouw zijn (toenmalige) kijk gaf op de opstelling van de gemeente Amstelveen en sprak over zijn ideeën voor het voormalige munitiecomplex.

Advertenties

Accuraat
Cookieconsent met Real Cookie Banner