Zoek
Sluit dit zoekvak.

Gemeente ondersteunt mensen met energiearmoede met voucher voor energiezuinig witgoed

Amstelveners met energiearmoede krijgen meer steun van de gemeente. Huishoudens die al een energietoeslag hebben ontvangen komen in aanmerking voor een tegemoetkoming in de kosten voor nieuw witgoed.

Inwoners die al moeilijk de kosten van energie dragen hebben vaak ook verouderde koelkasten, vriezers, koel-vriescombinaties of wasmachines. Juist deze apparaten zijn vaak veel minder energiezuinig. Er kan al gemiddeld € 160 per jaar bespaard worden door een 10 jaar oud witgoedapparaat te vervangen door een nieuw duurzaam apparaat.

Voucher

De gemeente gaat nu vouchers van 500 euro beschikbaar stellen aan Amstelveners die dat nodig hebben. Dit zijn inwoners met een laag inkomen (130% van de toepasselijke bijstandsnorm), die het hardst worden geraakt door de stijgende energieprijzen. Er zijn in totaal 500 vouchers beschikbaar. Indien blijkt dat het aantal beschikbare vouchers onvoldoende is wordt bezien of uitbreiding van het project mogelijk is.

Floor Gordon, wethouder Duurzaamheid: “De aanschaf van een energiezuinig apparaat zorgt direct voor een lager energieverbruik en een daling van de energielasten. Omdat de kosten voor de aanschaf van een nieuw apparaat hoog zijn, willen we inwoners met een laag inkomen stimuleren de aankoop te doen. We realiseren ons dat de inwoner in sommige gevallen nog zelf geld moet bijleggen en dat dit soms lastig is. De eigen bijdrage kan echter in 1 à 2 jaar weer zijn terugverdiend.”

Energieloket

Het Energieloket Amstelveen ontwikkelt het vouchersysteem. De vouchers kunnen alleen ingewisseld worden voor witgoedapparatuur. De leveranciers van het witgoed zijn verplicht om oude modellen mee terug te nemen om te voorkomen dat oude witgoedapparaten in de roulatie blijven. Zodra de actie start ontvangen de betreffende inwoners een brief met alle informatie.

Advertenties