Zoek
Sluit dit zoekvak.

Gemiddelde Amstelvener betaalt 60 euro meer ozb volgend jaar

Een gemiddeld Amstelveens huishouden betaalt in 2024 ongeveer 60 euro meer onroerendezaakbelasting (ozb) aan de gemeente. De helft daarvan is omdat de gemeente de gestegen prijzen wil doorberekenen, met de andere helft wil VVD-wethouder Adam Elzakalai (Financiën) een dreigend tekort op de gemeentebegroting dichten. In 2025 volgt een verdere gemeentelijke belastingverhoging.

De belastingverhoging moet in 2024 ongeveer 2 miljoen euro opbrengen en het jaar daarna 3,2 miljoen euro. Het voorstel, dat nog door de gemeenteraad moet worden goedgekeurd, is opgenomen in de Perspectiefnota 2024, waarin de belangrijkste plannen van het gemeentebestuur voor volgend jaar staan.

Gemiddelde woz-waarde 539.000 euro

Een gemiddeld huishouden bewoont volgens de gemeente een koopwoning met een WOZ-waarde van ongeveer 539.000 euro. Is een woning meer waard, dan is de ozb die moet worden betaald ook navenant hoger.

Met het plan voor de belastingverhoging doorbreekt de nieuwe wethouder van Financiën een jarenlange traditie. De belastingtarieven zijn in Amstelveen traditiegetrouw relatief laag en werden de laatste jaren niet meer verhoogd dan met de algemene prijsstijging. Waarom het volgend jaar, volgens hem, anders moet, vertelt wethouder Elzakalai voor de camera van 1Amstelveen.

Advertenties