Search
Close this search box.

Gratis acht kaartjes voor anderhalf uur openbaar vervoer voor mensen met minimaal inkomen

gratis ov

Huishoudens en mensen met een inkomen van maximaal 130% van het minimuminkomen, kunnen nu acht gratis ov-kaarten aanvragen bij Vervoerregio Amsterdam. De kaarten zijn goed voor 1,5 uur reizen in 14 gemeenten in de regio.

De Vervoerregio heeft deze actie opgezet in samenwerking met vervoerders GVB, EBS en Connexxion. Aanleiding is de stijging van de tarieven voor openbaar vervoer in 2023. Aanvragen kan vanafvanaf vandaag via gratis-ov.nl.

Gratis reizen in de regio

Per adres verstuurt de Vervoerregio acht kaarten, die elk anderhalf uur geldig zijn. Dat is genoeg om de hele regio door te reizen. De kaarten zijn geldig in de bus, tram en metro, in de veertien gemeenten van de Vervoerregio. Het gaat om de volgende gemeenten: Amsterdam: Purmerend, Wormerland, Edam-Volendam, Zaanstad, Oostzaan, Landsmeer, Waterland, Amsterdam, Haarlemmermeer, Amstelveen, Diemen, Aalsmeer, Uithoorn, Ouder-Amstel.

Vijf miljoen euro voor 730.000 kaartjes

De tarieven voor het openbaar vervoer zijn gemiddeld met 7,24 procent gestegen in 2023, als gevolg van hogere energiekosten, lonen en hoge inflatie. Een forse stijging, waardoor openbaar vervoer buiten het bereik kan komen van huishoudens met de laagste inkomens. Als tegemoetkoming maakte de Vervoerregio daarom in november 2022 vijf miljoen euro vrij om ruim 730.000 kaartjes te verdelen, samen met vervoerders GVB, EBS en Connexxion. Vanaf 8 mei is het mogelijk om deze kaarten aan te vragen.

“Geen structurele oplossing”

Voorzitter van de Vervoerregio Melanie van der Horst: “We zijn blij dat we nu deze gratis ov-kaarten kunnen uitdelen. Ik roep iedereen voor wie deze kaartjes bedoeld zijn op om ze te bestellen. Voor een broodnodige reis, of gewoon voor een uitje met het gezin. Ik realiseer me dat het helaas geen structurele oplossing voor stijgende tarieven is, maar ik hoop dat we hiermee toch een bijdrage kunnen leveren aan huishoudens die het moeilijk hebben. Intussen blijven wij bij het Rijk er op aandringen de btw op ov-kaartjes af te schaffen.”

De gratis ov-kaarten worden behalve via de website ook verspreid via Voedselbanken, kringloopwinkels en andere maatschappelijk betrokken organisaties.

Foto boven: Lisa van Andel

Advertenties