Search
Close this search box.

GroenLinks wil gemeentelijke registratie van alle ongelukken met fietsers

De lokale fractie van GroenLinks vraagt de gemeente om alle ongevallen met fietsers te registreren. Dat gebeurt op dit moment niet. Voorheen werden de ongelukken geregisteerd via de Fietsesrbond Amsterdam. Sinds de gemeente Amsterdam de ongelukken zelf bijhoudt, is de bond hiermee gestopt. Ook in Amstelveen, waar de gemeente nog niet telt. 

“Daardoor kan niemand zien wat de gevaarlijkste plekken zijn voor fietsers en kun je daar dus niets aan doen,” stelt gemeenteraadslid Stieneke Kruijer van GroenLinks. Zij heeft hierover schriftelijke vragen gesteld.

“Van alle mensen die door een verkeersongeval op de Eerste Hulp terechtkomen, is tweederde fietser,” zegt raadslid Simon Lutz. Hij baseert zich daarbij op recente cijfers van VeiligheidNL. “Wij willen dat Amstelveen ook zelf de fietsongevallen bijhoudt, net als Amsterdam.”

‘Inkleuren waar het misgaat’

GroenLinks ziet een registratie voor zich waarbij gegevens van huisartsen en ambulances worden verzameld, naast overzichten van de spoedeisende hulp. Zo krijg je ook de ongelukken in beeld die niet leiden tot zeer ernstig letsel. Dan kun je als het ware op de kaart van Amstelveen inkleuren waar het vaak misgaat. 

De partij wil vervolgens dat de gemeente de verkeerssituatie veiliger maakt op de gevaarlijkste plekken. Tot slot voegt Stieneke Kruijer toe: “Het zou ideaal zijn als iedereen de registratie kan inzien. Dan weet iedereen wat de gevaarlijkste plekken zijn voor fietsers.”

Advertenties