Zoek
Sluit dit zoekvak.

Groep jongeren kraakt braakliggend terrein Kronenburg: ‘Leegstand is doodzonde’

Kronenburg

Een groep woningzoekende studenten heeft vorige week een stuk braakliggend terrein in de kantorenwijk Kronenburg gekraakt. Op het terrein staan nu een huisje, een keuken en enkele tenten. Plan is om op korte termijn meer huisjes, busjes en caravans neer te zetten.

Het terrein staat al lange termijn op nominatie om er jongerenwoningen en zogenoemde shortstay-voorzieningen te bouwen. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft echter een streep gezet door dit plan in verband met de aanwezigheid van Schiphol. De Raad van State ging mee in de bezwaren van het ministerie. Dit tot ergernis van de gemeente Amstelveen.

Leegstand doodzonde

GroenLinks-raadslid Lennart de Looze nam afgelopen weekend een kijkje op het terrein. De Looze sprak zijn steun uit voor het initiatief van de bezetters om op deze plek alsnog betaalbare studentenwoningen te realiseren. De Looze: “Het is doodzonde om dit terrein zo lang leeg te laten staan. GroenLinks is superblij dat er nu een enthousiaste groep is die er mooie plannen mee heeft.”

De Looze vervolgt: “Opnieuw hebben we alleen maar last van de luchthaven. Die beperkt ons enorm. En dat terwijl woningen zo ontzettend hard nodig zijn. We zouden hier graag betaalbare woningen bouwen; alles staat klaar om van start te gaan.’”

“Dit is een nieuwe stap in het protest tegen de woningnood. De overheid doet te weinig. Tegelijkertijd is deze actie een protest tegen de macht van Schiphol en de hinder die de luchthaven veroorzaakt voor de omgeving,” aldus het GroenLinks-raadslid.

Community

De bewoners van het terrein willen een community bouwen waarbij ook duurzaamheid een rol speelt. Daarbij zijn er plannen voor een filmavond, voor moestuintjes voor bewoners van Uilenstede en voor etentjes rondom de al opgebouwde soepkeuken. En de bewoners staan open voor meer activiteiten op het terrein: ‘Het terrein is immers groot genoeg!’

Het GroenLinks-raadslid deelt in het enthousiasme: “Heel gaaf, dit initiatief! Deze vorm van wonen is niet alleen een geweldig pressiemiddel, hij voegt ook wat toe aan de buurt” De Looze spreekt van ‘sociale en ecologische waarde’: “Dit is een project dat gedragen wordt door de gemeenschap. Het brengt echt wat positiefs naar Uilenstede.”

Advertenties

Cookieconsent met Real Cookie Banner