Search
Close this search box.

Jan ‘Hoky Poky’ Wilhelmis (80) overleden

Jan Wilhelmis, in Amstelveen beter bekend als clown Hoky Poky, is woensdagochtend 19 april op tachtigjarige leeftijd overleden. Wilhelmis was al lange tijd ziek en is in het bijzijn van zijn vrouw en kinderen ingeslapen. Bijna ieder Amstelveens kind heeft wel een herinnering aan hem, al zullen ze zijn echte gezicht niet eens kennen.

In 2017 maakte 1Amstelveen een reportage over Hoky Poky omdat Wilhelmis toen vijftig jaar in het vak zat.

Wilhelmis veranderde in mei 1967, op 24-jarige leeftijd, voor het eerst in clown Hoky Poky.  Sindsdien is hij in het Amstelveense straatbeeld niet meer weg te denken. Zijn hoogtepunt was de jaarlijkse intocht van Sinterklaas. Eerst naar Hoky Poky en daarna de Sint welkom heten.

Grondlegger Amstelveense vrijmarkt

In de jaren zeventig was Wilhelmis zeven jaar voorzitter van buurtvereniging Patria. Vanuit die hoedanigheid kan hij worden gezien als initiatiefnemer en grondlegger van de vrijmarkt aan de Amsterdamseweg. Wat begon als kleinschalig evenement op het Wilhelminaplein en Wilhelminastraat groeide uit tot het hedendaagse feest op Koningsdag aan de Amsterdamseweg.

In 2021 werd Wilhelmis door burgmeester Tjapko Poppens onderscheiden met De bronzen Turftrapster. Een gemeentelijke onderscheiding die hij kreeg voor zijn verdienste voor de Amstelveense samenleving op cultureel vlak. Een paar maanden geleden werd hij benoemd tot erelid van de Goochel- en Ontspanningsvereniging Amsterdam (GOA). Naast Hans Klok is Wilhelmis het enige erelid. Die benoeming werd door ‘Hoky Poky’ als zeer bijzonder ervaren.

De laatste keer dat Wilhelmis zich omtoverde tot ‘Hoky Poky’ was twee jaar geleden. Met pijn in het hart nam hij, door zijn ziekte, afscheid van zijn personage. De kinderen in Amstelveen zullen hem nooit vergeten.

Wij wensen zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen veel sterkte.

Mathijs Groenwoud
Hoofdredacteur 1Amstelveen

De uitvaart heeft dinsdag 25 april 16.00 uur plaats in de aula van Begraafplaats Zorgvlied.

Advertenties