Er lijken toch wat lichtpuntjes te ontstaan voor het Amstelveense Cobra Museum. Jet Smit, fractievoorzitter van de VVD in de gemeenteraad, is bereid het museum een nieuwe kans te geven als bestuur en directie plaatsmaken voor een “nieuwe generatie bestuurders”.
Intussen heeft het Cobra Museum zelf aan de gemeenteraad laten weten dat niet komende week al een besluit genomen hoeft te worden over de toekomst, zoals eerder werd gezegd, maar dat dit ook twee weken later kan.
Het College van B en W (en naar het zich laat aanzien ook een meerderheid van de gemeenteraad) heeft geen vertrouwen meer in het museum, dat deze zomer in acute financiële problemen kwam en schuldeisers niet meer kan betalen. Er is een lening van de bank nodig (700.000 euro) waarvoor de gemeente (zelf de grootste schuldeiser) garant zou moeten staan. Dat ging het college te ver. Het stelt voor om die bankgarantie niet te vertrekken en de subsidie aan het museum (1,2 miljoen per jaar) op 1 januari 2024 stop te zetten.
Lees ook: College Amstelveen over noodlijdend Cobra: ‘Zakelijk gezien kunnen wij dit niet meer verantwoorden’
In 1995 werd het Cobra Museum geopend, met veel steun van de toenmalige VVD. Maar volgens de huidige VVD-fractievoorzitter Jet Smit ging het al snel daarna verkeerd. Het museum was namelijk speciaal gebouwd voor de Cobra-collectie van verzamelaar en zakenman Karel van Stuivenberg.
Huis zonder ziel
Het toenmalige gemeentebestuur verzuimde destijds te bedingen dat de Stuivenberg-collectie eeuwigdurend in bruikleen zou worden gegeven. “En zo kon het dus gebeuren”, zegt Smit, “dat in het voorjaar van 2002 de heer Stuivenberg geld voor z’n kunst koos en zijn collectie voor een deftig bedrag aan een derde partij verkocht. Er was geen juridische grond waarop dit tegengehouden kon worden.”
“Het Cobra museum, vanaf 2002 dus zonder het grootste deel van de originele Cobra collectie, werd een huis zonder ziel (…) Opeenvolgende directies hebben jarenlang geprobeerd invulling te geven aan het concept ‘Cobra zonder Cobra’”, aldus Smit. En de laatste jaren gebeurt dit volgens haar met steeds minder succes.
“Het huidige Cobra bestuur en de huidige directie hebben te lang een roze bril op gehad en willen niet inzien dat de aanpak zoals zij die voorstonden en nog voorstaan niet leidt tot de instandhouding van een levensvatbaar museum (…) Mijn persoonlijke conclusie is dat het roer drastisch om moet willen we het museum kunnen behouden. Niet het museum zelf is namelijk het probleem, ook niet het ontbreken van goede ideeën, het probleem ligt bij de bedrijfsvoering en dus bij de mensen die daar verantwoordelijk voor zijn.”
Daarom moeten bestuur en directie plaatsmaken, zegt Smit, om ruimte te maken voor een nieuwe aanpak, die het museum wél financieel gezond maakt. “Ik durf te wedden dat een groot gedeelte van de raad dan met liefde in 2024 die jaarlijks 1,2 miljoen aan subsidie weer zal toekennen.”
Woensdagavond 13 september debatteert de Amstelveense gemeenteraad over de toekomst van het Cobra Museum.