Search
Close this search box.

Kantoorgebouw Ballast Nedam in te slechte staat om daklozen op te vangen

In 2015 werd het kantoorpand van Ballast Nedam in Kronenburg geheel grondig verbouwd om 400 vluchtelingen op te vangen. Nog geen negen jaar later is het gebouw in zo’n slechte staat dat het niet meer mogelijk is om bijvoorbeeld daklozen te huisvesten. Ballast Nedam vertrok zo’n 23 jaar geleden uit Amstelveen en heeft kantoorgebouw destijds verkocht.

Dit laat het college van B&W weten aan PvdA-raadslid Arnout van den Bosch (foto) nadat hij schriftelijke vragen had gesteld over de verloedering van het pand. Eind 2023 moest de brandweer twee keer uitrukken naar het gebouw van Ballast Nedam. De eerste keer ging het echt om een brand. De tweede keer werd een brandende vuurkorf aangetroffen. 

Lees ook: Grote brand in kantoorgebouw voormalig Ballast Nedam aan Laan van Kronenburg

De gemeente stelt dat het op de hoogte is van de verloedering van het kantoorgebouw in Kronenburg. Ook is met de eigenaar gesproken om herhaling te voorkomen, schrijft het college: “Er is regelmatig contact geweest over het voldoende afsluiten van het terrein, zodat onbevoegden geen toegang meer hadden tot het terrein. Naar aanleiding van de incidenten eind december 2023 is opnieuw contact geweest. De eigenaar/beheerder heeft aangegeven dat zij hier regelmatig controles uitvoeren.”

Leegstand

Het pand van Ballast Nedam is na 2017 nog even een gebouw voor kleine bedrijven, start-ups en ateliers geweest maar staat al geruime tijd leeg. De gemeente wilde in eerste instantie het heel Kronenburg aanpakken om ruimte te maken voor meer huisvesting. Vanuit de rijksoverheid is er echter geen toestemming gegeven om het hele plan uit te voeren. 

Op het ogenblik is er toestemming om ‘slechts’ 438 studentenwoningen te bouwen. “Met deze studentenwoningen kunnen we in eerste instantie slechts een deel van de leegstand oplossen. Waar dit als eerste gebeurt, wordt momenteel onderzocht,” laat de gemeente weten.

Advertenties