Search
Close this search box.

Kogel door de kerk: vrijdagmarkt definitief weg van Stadsplein

De vrijdagmarkt op het Stadsplein gaat na jaren soebatten eindelijk worden verplaatst. De markt was altijd een obstakel voor verlevendiging van het grote rode plein in het Stadshart. Met een definitieve verplaatsing moet hier verandering in komen.

De markt gaat nu in een lintvorm vanaf de fontein op het Stadsplein tot aan de rotonde Rembrandtweg/Groen van Prinstererlaan lopen. Hiermee komt het Stadsplein vrij en kan de gemeente aan de slag met een gezelliger en groener plein. De nieuwe opstelling van de markt doet een beetje denken aan de opstelling van de oude braderie op de Rembrandtweg zoals die in de jaren ’80 werd gehouden.

Kramen richting winkels

Door de verplaatsing wordt de Rembrandtweg tijdens markttijden afgesloten voor al het verkeer (met uitzondering van nood- en hulpdiensten). In de plannen staan de kramen met de voorkant naar de winkels op de Rembrandtweg. De voertuigen van de marktondernemers staan achter de kramen op de autoweg.

“De vrijdagmarkt is een begrip in Amstelveen en omstreken,” reageert wethouder Stadshart Floor Gordon. “Al vele jaren vormen de kramen een vertrouwd gezicht op het Stadsplein. Wij zijn blij met de vrijdagmarkt en willen een sterke markt behouden. Echter, de markt op vrijdag heeft ook tot gevolg dat op de andere zes dagen van de week het Stadsplein er leeg en verlaten bij ligt. Daarom verplaatsen we de markt, waardoor we van het Stadsplein een gezellig plein kunnen maken.”

Desolate plek

Als de markt op zijn nieuwe plek staat, komt er ruimte vrij op het Stadsplein voor een nieuwe inrichting. Vorig jaar vroeg de gemeente inwoners en ondernemers mee te denken over het Stadsplein via het participatieplatform Denk Mee. De meest genoemde onderwerpen waren meer groen, meer diversiteit in winkels en horeca, meer speelplekken voor kinderen en meer fietsenstallingen.

Al sinds de realisatie van het Stadsplein eind jaren negentig is er discussie over het verplaatsen van de markt. Ondanks diverse pogingen met een fontein, een speeltoestel en enkele plantenbakken bleef het Stadsplein voor veel Amstelveners een desolate plek. De daadwerkelijke verplaatsing zal naar alle waarschijnlijkheid plaatsvinden in 2024

Advertenties