Zoek
Sluit dit zoekvak.

Kunstcadeautje Utrechtse Heuvelrug: kunstwerk Tension nu te zien langs Beneluxbaan

tension

Het kunstwerk Tension van het kunstenaarsechtpaar Frans (1942-2016) en Marja de Boer Lichtveld heeft vandaag een plek gekregen in de middenberm van de Beneluxbaan. Het werk is een schenking van de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Het kunstwerk past binnen de gemeentelijke kunstcollectie waarin lokale en regionale kunstenaars een prominente plek innemen. Marja de Boer Lichtveld heeft sinds 1967 haar atelier in Amstelveen en heeft hier veel van haar kunst gecreëerd. 

Locatie

Tension heeft bijna 30 jaar op het grasveld voor het gemeentehuis van Driebergen gestaan tot aan de verhuizing van de gemeentelijke organisatie naar een andere locatie. Het kunstwerk komt goed tot zijn recht op de nieuwe locatie in de groene berm van de Beneluxbaan. Door de schaal en de diagonale positionering kun je het werk vanuit de auto van alle kanten zien. Dit geeft een dynamisch effect aan de omgeving. Volgens de Adviescommissie Beeldende Kunst (ABK) heeft het hier voldoende ruimte en sluit het mooi aan bij ‘Shooting Star’ het andere werk van Frans en Marja de Boer Lichtveld. 

Tension 

Het internationaal bekende kunstenaarsechtpaar maakte het grote, stalen kunstwerk in de jaren 80. Het bestaat uit twee elementen die zonder elkaar niet kunnen (be)staan. Dit staat volgens Marja de Boer Lichtveld symbool voor een gemeenschap waarin je ook niet zonder elkaar kunt. Het beeld vormt een twee eenheid. En is bijna een zelfportret dat symbool staat voor de jarenlange samenwerking van het kunstenaarsechtpaar. De kleuren zijn gebaseerd op de architectuur van het inmiddels gesloopte gemeentehuis van Driebergen.

Collectie verrijken

De gemeente heeft de afgelopen periode haar gehele kunstcollectie geïnventariseerd om te komen tot een collectie die inzicht geeft in het culturele erfgoed van onze gemeente. Dit erfgoed bepaalt mede de identiteit van de stad en geeft inzicht in de historische ontwikkeling van de gemeenschap. De gemeente bewaart en toont beeldende kunst die op een of andere wijze verbonden is aan de (cultuur)historie en ontwikkeling van Amstelveen of door professionele Amstelveense kunstenaars, van herkomst of woonachtig, zijn gemaakt. 

In het kader van de tentoonstelling Verzameld voor Amstelveen – de gemeentelijke kunstcollectie, die vorig jaar in Museum JAN en het Cobra Museum te zien was, is gekeken van welke kunstenaars werken missen in de collectie. Dit is mede de reden dat er onder andere binnenwerken van Frans en Marja de Boer Lichtveld aan de collectie zijn toegevoegd. Deze zijn te zien rondom de raadzaal. De schenking van de gemeente Utrechtse Heuvelrug maakte het mogelijk om ook nog het buitenwerk Tension op te nemen in de collectie.

Advertenties

Cookieconsent met Real Cookie Banner