Zoek
Sluit dit zoekvak.

Leraren en zorgmedewerkers grijpen naast sociale huurwoning door fout gemeente

Diverse medewerkers uit de zorg- en onderwijssector die in Amstelveen voorrang hebben op een sociale huurwoning, zijn onbedoeld buiten de boot gevallen omdat de gemeente Amstelveen verkeerde selectiecriteria heeft gehanteerd. De voorrangsregeling is onderdeel van een pilot die als doel heeft om leraren en zorgmedewerkers voor onze gemeente te behouden. 

In 2022 is voor de speciale regeling een wachtlijst opgesteld op basis van het aantal punten bij Woningnet. Het college heeft echter vastgesteld dat bijvoorbeeld bij (dreigende) dakloosheid en lange reisduur voorrang kan worden gegeven. Ook het aantal jaren dat kandidaten al staan ingeschreven in de gemeente Amstelveen is een criterium om voorrang te krijgen. 

Voor de regeling kwamen vorig jaar 30 mensen in aanmerking terwijl binnen de pilot maar 20 woningen worden vergeven. De fout van de gemeente heeft er nu voor gezorgd dat bijvoorbeeld een dreigend dakloze op de reservelijst is gezet ondanks in plaats van dat deze aan een woning werd geholpen.

Door het stof

Het college gaat door het stof in een brief aan de gemeenteraad: “De fout is gecorrigeerd door de wachtlijsten te herzien en opnieuw op te stellen aan de hand van de correcte voorwaarden. Vijf personen die onterecht op de reservelijst zijn beland krijgen ten tijde van deze raadsbrief een nieuwe beschikking met onze oprechte excuses en het bericht dat ze alsnog een woning toegewezen krijgen.”

Naar aanleiding van de gemaakte fout gaat de pilot grondig geëvalueerd worden voordat de regeling een vervolg krijgt. “Dit geeft ook de mogelijkheid om een deel van de gereserveerde woningen voor 2023 in te zetten om de personen die onterecht op de reservelijst staan van een woning te voorzien,” aldus het Amstelveense college.

Foto door Arthur Krijgsman

Advertenties