Zoek
Sluit dit zoekvak.

Marius Touwen ziet zichzelf niet als redder van Cobra Museum en wil huidige leiding niet op straat zetten

touwen

Hij werd gisteren gepresenteerd als de redder van Cobra Museum. Toch wil Marius Touwen daar wat nuance in aanbrengen. Hij gaat het museum een handje helpen door geld te lenen tegen aantrekkelijke voorwaarden. Touwen heeft zelf ook gedachten hoe de toekomst van het Cobra Museum eruit moet zien, laat hij weten tijdens een exclusief videointerview met 1Amstelveen.

Jet Smit, fractievoorzitter van de Amstelveense VVD, liet dit weekend weten dat zij kansen voor het Cobra Museum ziet als door bestuur en directie flink de bezem wordt gehaald. Touwen ziet dat niet als oplossing: “Ik vind het raar dat als je met een probleem bezig bent, meteen de directie de schuld te geven.”

Hij vervolgt: “De directie kan het probleem zijn. Maar dat moet dan eerst worden onderzocht. Voor mijn gevoel is dat helemaal niet zo. Ik heb ook helemaal geen zin om financiële steun te geven als er nieuwe mensen komen die zogenaamd schoonvegen. Er is maar één ding belangrijk: kunst die we kunnen laten zien. Kunst die gezien moet worden, ook in Amstelveen.”

Lees ook: Quote 500-lid Touwen redt Cobra Museum van acute financiële nood: ‘Perspectief voortbestaan museum’

Volgens Touwen zijn de financiële problemen ook best op te lossen. “We gaan kijken wat we kunnen doen om het beheer eventueel wat efficiënter te maken. Of nog betere tentoonstellingen aan te trekken. Maar ik kan het niet ‘redden’ als de gemeente zich terugtrekt. Ik kan het niet ‘redden’ als de huur een zodanig hoog bedrag blijft als het nu is.”

Naam Cobra laten vallen

Touwen ziet de huidige directeur Stefan van Raay dan ook als een belangrijke man voor het museum. “Ik denk dat het museum geluk heeft met Stefan van Raay. Een hele bekende man in de museumwereld die connecties heeft en kan daardoor vaak dingen goedkoper te organiseren dan als er zomaar iemand staat.”

Daarnaast denkt Touwen dat er breder gedacht moet worden. Voor een Cobra Museum is de daadwerkelijke collectie Cobra-kunst niet groot. Een algemeen museum voor moderne kunst ligt wat je multimiljonair betreft dan ook meer voor de hand. Daar hoeft niet per se de naam Cobra aan verbonden te zijn.

‘Als het er niet meer is, dan missen mensen het’

Hij reageert ook op reacties van Amstelveners die het museum liever kwijt dan rijk zijn. “In een leefomgeving hoor je voor cultuur een plek te hebben. Nou, dat is er al rond het Stadsplein: muziek, theater… dus ook beeldende kunst heeft daar een plek. Ik denk dat het doodzonde zou zijn om het weg te laten vallen. Want als het er niet meer is, dan missen mensen het,” zegt hij als voorvechter van moderne kunst.

Touwen zit overigens niet te wachten op andere musea of culturele instellingen die bij hem gaan aankloppen. Lachend: “Dan wordt het wat te druk. Ik vind deze commotie rond mij helemaal niet leuk. Dat was ook niet mijn bedoeling. Ik doe dingen liever anoniem en in rust. Maar goed, het is nu zo gekomen en het was nu nodig want het is heel kort dag.”

Advertenties