Search
Close this search box.

Mediaraad: ‘Journalist vanuit mediafonds financieren voor bijvoorbeeld Nieuwsblad en 1Amstelveen’

mediaraad

Meindert Schut, voorzitter van de Amstelveense Mediaraad, vindt het geen gek plan om vanuit het mediafonds een journalist te financieren die bij bijvoorbeeld het Amstelveens Nieuwsblad en 1Amstelveen aan de slag gaat. Dat laat Schut weten tijdens een interview met Roel Smit van 1Amstelveen in het programma Beslist!

Klik op rode playknop om het interview met Meindert te bekijken.

Schut zegt dat het belangrijk voor democratie is dat er goede journalistiek is. Dat geldt ook zeker voor lokale media. Schut: “De basis van de journalistiek is niet heel sterk in Amstelveen. Die basis moet dan ook omhoog. Dat kun je alleen maar doen door structureel te helpen en te ondersteunen. De Mediaraad staat daar best voor open.”

Het is echter niet zo dat de Mediaraad een zak geld geeft en dat de lokale media dan maar kunnen doen wat ze willen. “Het werk van deze journalist moeten wij als mediaraad dan wel controleren. Daar moet een goed gedegen plan achterliggen.”

Schut zegt dat de gemeenteraad en verantwoordelijk wethouder Herbert Raat het plan best interessant vinden. Want dat er meer geld naar lokale media moet, is duidelijk volgens de voorzitter van de mediaraad: “If you pay peanuts, you get monkeys.”

De Amstelveense mediaraad bestaat vanaf 2020. Veel lokale journalistieke projecten zijn al gefinancierd. Toch zorgt het fonds er niet voor dat er een goede fundering voor Amstelveense journalistiek ontstaat. Projecten worden vaak ingediend door freelancers waarvan het reguliere werkveld zich meestal buiten Amstelveen bevindt. Kennis en contacten die worden opgebouwd door onderzoek verdwijnen dan meestal weer uit het lokale werkveld. 

Advertenties