Ruim de helft van de Amstelveense toeslagenouders maakt geen gebruik van gemeentelijke ondersteuning. In totaal zijn er in Amstelveen 223 gedupeerde ouders bekend. Tot nu toe zijn 108 ondersteuningsplannen gemaakt. De overige ouders hadden geen behoefte aan ondersteuning of kwam na meerdere poging geen contact tot stand.
De toeslagenaffaire wordt op twee manieren opgelost. Het Rijk moet zorgen dat de schade wordt gecompenseerd. Gemeenten helpen de getroffen gezinnen om hun leven weer op de rit te krijgen. In Amstelveen is hiervoor in 2020 het gemeentelijk steunpunt Kinderopvangtoeslagaffaire gestart.
Steunpunt
De gemeente Amstelveen verleent dus geen financiële vergoedingen. Het steunpunt ervaart dat zeer gedupeerde ouders teleurgesteld zijn in de landelijke Commissie Werkelijke Schade (CWS) die over de directe en indirecte materiële en immateriële schade gaat. Afhandeling van de dossiers neemt wel erg veel tijd in beslag.
Gevolg van stroperige afhandeling van de toeslagenaffaire is dat veel ouders hun vertrouwen in de overheid verliezen of al lang verloren zijn. Het lange wachten op een financiële vergoeding zorgt daarbij dat het emotionele herstel ook meer tijd in beslag neemt.
In een brief aan de gemeenteraad stelt het Amstelveense college dat de vertraging bij het CWS meerdere oorzaken heeft: “Het aantal ouders dat een beroep doet op de CWS is hoger dan verwacht. Ouders moeten aannemelijk maken dat er causaal verband is tussen de schade die ze hebben geleden en de toeslagenaffaire. Dit is doorgaan complex en tijdrovend.”
Foto: Wikimedia