Zoek
Sluit dit zoekvak.

Met lijntje op achter het stuur: kwart gecontroleerde truckers op veiling test positief

Bij een controle op drugsgebruik onder vrachtwagenchauffeurs op het terrein van bloemenveiling FloraHolland in Aalsmeer is maandagochtend bijna een kwart van de gecontroleerde chauffeurs als verdachte aangemerkt. Een van de chauffeurs gaf ruiterlijk toe dat hij de dag begint met een lijntje van een niet nader genoemde harddrug.

Van de dertig chauffeurs bij wie speeksel werd afgenomen, testten er zeven positief. Dat komt neer op een percentage van 23,3 procent.

De politie Aalsmeer-Uithoorn noemt dat percentage ‘schokkend’, al staat vanwege het risico op valspositieve testen nog niet onomstotelijk vast dat de chauffeurs daadwerkelijk onder invloed van drugs achter het stuur zaten.

Lijntje bij ontbijt

De mogelijkheid bestaat ook dat de betreffende chauffeurs nog wel sporen van drugs in hun bloed hebben, maar dat de waardes inmiddels zo ver zijn gedaald dat het de rijvaardigheid niet beïnvloedt. Dat laatste geldt hoogstwaarschijnlijk niet voor de chauffeur die ruiterlijk toegaf een lijntje te nemen ‘om de dag door te komen’.

Om zeker te weten of de chauffeurs tijdens hun rit onder invloed van drugs waren, is bij de zeven verdachten bloed afgenomen. Die monsters zijn naar het lab gestuurd, waar ze worden onderzocht op sporen van drugs. Dat onderzoek neemt gemiddeld zes weken in beslag, ‘maar kan ook langer duren’.

Arbeidsintensief

Dat er ‘maar’ dertig chauffeurs zijn gecontroleerd, komt omdat speekseltesten en de bijbehorende papierwinkel veel tijd in beslag nemen. De afdeling Infrastructuur van de Amsterdamse politie legt op haar Facebook-pagina uit dat een speekseltest zomaar anderhalf tot twee uur in beslag kan nemen, en dat dat de reden is dat niet alle chauffeurs die maandagochtend op het veilingterrein reden zijn gecontroleerd. Ter vergelijking: een

“Met dit in gedachte is het niet proportioneel om, omwille een 100% controle, diverse chauffeurs 16 uur of langer van hun vrijheid te ontnemen (door ze te laten wachten). Dan zal ik maar niet beginnen over de Arbeidstijdenwet voor zowel ons als de chauffeurs”, aldus de politie op Facebook.

Hoe lang blijven drugs aantoonbaar in bloed?

Cannabis: bij incidenteel gebruik 2 tot 7 dagen, bij regelmatig gebruik tot 3 weken.

Cocaïne: 5 à 6 uur

GHB: 8 uur

Amfetamine (speed): 2 à 3 dagen

XTC: 1 à 2 dagen

Bron: Trubendorffer Verslavingszorg

FOTO(‘S): Politie Basisteam Aalsmeer/Uithoorn

Advertenties

Accuraat