Zoek
Sluit dit zoekvak.

Michaël (59) wandelt langs kust voor Voedselbank: “Als het jou goed gaat, doe je ook wat voor een ander”

Bovenkerker Michaël Harlaar (59) begint komend weekend met een bijna 120 kilometer lange wandeltocht langs de kust, van Hoek van Holland naar Den Helder. Dat doet hij met een nobel doel: zoveel mogelijk geld ophalen voor de Amstelveense voedselbank.

Liefdadigheid is Michaël met de paplepel ingegoten. “Ik ben opgegroeid in de Amsterdamse Pijp”, vertelt hij. “Mijn ouders hebben altijd veel sociaal werk gedaan. In dat gezin ben ik opgevoed met de boodschap ‘als het jou goed gaat, dan doe je ook wat voor een ander’. Rijkdom komt niet vanzelf. Al is rijkdom niet alleen geld, dat is veel meer dan dat.”

Vooral nu door onder meer de hoge energieprijzen steeds meer mensen aankloppen bij de voedselbank, hoefde Michaël er niet lang over na te denken welk goed doel hij wilde steunen. “De vrijwilligers willen graag meer mensen bedienen. En desnoods dingen kunnen kopen, als dat nodig is. Het is momenteel echt lastig voor ze,” aldus Michaël.

Sportief

Voor wie Michaël kent, is het geen verrassing dat hij uitgerekend met een sportieve uitdaging de voedselbank wil sponsoren. De Amstelvener rent al zeven jaar marathons en deed eerder mee aan de Marathon van Amsterdam (halve marathon) en de Dam tot Dam Classic en Amstel Gold Race voor tourfietsers.

Een wandeltocht over het strand is wél nieuw voor hem, vertelt hij. Omdat het strand tussen Hoek van Holland en Den Helder niet onafgebroken doorloopt, moet hij op sommige plekken omlopen. “Maar ik heb een handig boekje. Dan kan ik routes binnendoor pakken”, vertelt hij. “Havens moet ik sowieso omzeilen. En ook bij IJmuiden moet ik even om de sluis heen.”

Bovendien verwacht hij bij IJmuiden nog wat extra meters te maken, zo schrijft hij in een blog op zijn doneerpagina voor de Voedselbank Amstelveen. Omdat de watertaxi niet vaart, moet hij het terrein van Tata Steel aan de oostzijde passeren, wat zijn tocht zo’n vijf kilometer langer maakt.

“Ik hoop dat ik een beetje knap weer heb onderweg”

Michaël Harlaar

Wandelen langs de Nederlandse kust is vooral bekend door de Strandzesdaagse. Groot verschil is dat dat evenement altijd in de zomer wordt gehouden, en Michaël zijn tocht in de herfst loopt.

“Ik hoop dat ik een beetje knap weer heb onderweg”, zegt Michaël lachend. “Al ga ik hoe dan ook lopen. Het hoeft voor mij geen stralend weer te zijn. Als het maar droog is, dat je niet een hele plens regen op je tent krijgt.”

Hoe het weer ook wordt, Michaël verwacht dat zijn persoonlijke strandzesdaagse een zware tocht zal worden, waarbij hij net als deelnemers aan de Strandzesdaagse dagelijks zo’n twintig kilometer zal afleggen. Aan voorbereiding geen gebrek: met zijn hond wandelt hij geregeld lange afstanden door het Amsterdamse Bos.

Trainen voor zijn aanstaande strandwandeling doet hij zonder zijn huisdier. “Ze is nu twaalf. Ik denk wel dat ze het redt, maar ik wil het haar niet aandoen. Tien à twaalf kilometer vind ik wel een beetje te veel voor haar.”

Sponsoren

Michaël laat zich sponseren door vrienden en bekenden. Zijn streefbedrag is vijfhonderd euro, maar stiekem hoopt hij op meer. “Ik had zoiets van: ik hou het bedrag maar laag, eens kijken wat het wordt. Als het meer wordt, heel graag. Tienduizend euro zou ik heel mooi vinden.”

Hij hoopt met zijn actie niet alleen meer aandacht te vragen voor armoede, maar ook voor de Voedselbank zelf. Hij hoopt dat de Voedselbank meer populariteit krijgt en dat men vaker het initiatief neemt om iets te doneren. “Ik adviseer een ieder, die bijvoorbeeld de energietoeslag over heeft, om dit te sturen naar de Voedselbank,” aldus Michaël. Want elke euro telt, voegt hij daar lachend aan toe: “Als iedere volger van mij een euro stort, dan zijn we er al. Zo simpel is het gewoon.”

Voedselbank blij

Bestuurslid van de Amstelveense voedselbank Marja Ernste is in haar nopjes met Michaëls initiatief. Ze vertelt dat financiële bijdragen altijd al belangrijk zijn geweest voor de voedselbank, maar dat ze tegenwoordig niet meer zonder kunnen. “Ja, geweldig!” reageert Marja op de actie. “We hebben het ook gelijk op onze Facebookpagina gezet. Voor wat, hoort wat.”

Wil je Michaël volgen tijdens zijn wandeltocht? Vanaf 12 november plaatst hij regelmatig updates op zijn social media.

Advertenties