Search
Close this search box.

Moeder overvallen jongen (15): ‘Amstelveen is gemakkelijk gebied voor straatrovers, hier heeft niet iedereen een wapen op zak’

Kansloos waren ze. De vijftienjarige Yaro en twee vrienden stonden plots tegenover twee straatrovers die de fatbike van Yaro en hun telefoons wilden hebben. Het Amstelveense trio had al snel genoeg door dat verzet geen zin had en misschien dom zou zijn. Maar dat een dergelijke beroving impact op het leven van drie jonge Amstelveners heeft, is duidelijk.

“Hij was gewoon met een groepje gaan voetballen en sluiten dan af met een colaatje. Dat doen ze een paar keer per week,” vertelt Wendy, de moeder van Yaro. “En dan dit. Gelukkig hadden ze meteen het gevoel dat ze dit niet konden winnen. Je weet nooit wat er dan kan gebeuren.”

Lees ook: GPS-tracker leidt naar dader en Knaap-fatbike na overval Kazernepad

Wendy beseft dat een dergelijke beroving behoorlijk wat impact kan hebben op een jongen met een ‘onbezorgde Amstelveense jeugd.’ “Dit past niet in het beeld van jong zijn. Ik hoop dat deze ervaring niet te veel sporen achterlaat,” zegt de moeder die toevoegt dat haar zoon wel overweegt om Slachtofferhulp in te schakelen.

Wendy en haar zoon zijn ook heel blij met de vele hartverwarmende reacties die zijn binnengekomen via social media. Maar ze kregen ook veel reacties van mensen die bijna hetzelfde was overkomen. “Sommige mensen hebben geen aangifte gedaan. Maar nu blijkt dat deze jongens al veel langer op boevenpad zijn.”

‘Niet iedere poging is bij politie bekend’

Gisteravond werd bekend dat door een GPS-tracker een Fatbikerover kon worden opgepakt door de politie. Er wordt nog wel gezocht maar de tweede dader. “Als we de omschrijving horen, zijn dit precies dezelfde gasten die het hele weekend hebben huisgehouden. Sommige pogingen zijn niet eens bij de politie bekend,” meldt Wendy.

Zo werd contact gezocht door iemand uit Westwijk die een fatbike op Marktplaats had gezet. Toen de koper aan de deur kwam, werd gevraagd om een testrit te mogen maken. De verkoper wilde akkoord gaan als hij achterop mocht. Dat werd niet gewaardeerd waardoor de deal afketste. 

Lees ook: Drie berovingen op straat in een weekend: politie zoekt getuigen

Omdat het slecht weer was, werd wel aangeboden om de jongen met de auto naar de tramhalte te brengen. Uiteindelijk bleek dat daar meerdere handlangers stonden. “Ik denk dus dat het om meer betrokkenen gaat,” vertelt Wendy hierover. “Ze roven dus niet alleen op het fietspad maar ook via Marktplaats. Als op de site  kijkt zie je ook dat er vaak hoog wordt geboden door eenzelfde persoon. Waarschijnlijk hapt de verkoper op die manier eerder toe.”

‘Gemakkelijk gebied voor criminelen’

De politie heeft wel aan Wendy verteld dat Amstelveen voor de criminelen een gemakkelijk gebied is. “Vaak dure spullen en de Amstelveense jeugd heeft in de regel niet een wapen op zak. Straatrovers komen dus graag deze kant op.” 

Maar wat kan je er aan doen? Wendy zelf denkt dat mensen meer moeten besluiten tot aangifte. Ook bij pogingen tot roof. Zo kan de politie een betere inschatting maken. “En wellicht toch meer camera’s ophangen. Als de politie weet dat er in een weekend steeds dezelfde daders actief zijn op een brommer, kan je die bijvoorbeeld op Zwarte Pad eerder traceren met een camera. Betere verlichting hier zou sowieso al veel schelen. Ik denk echt dat er nog genoeg opties zijn om dit soort tuig aan te pakken.”

Voorlopig richt Wendy zich vooral op haar zoon om te zorgen dat een vaak traumatische overval niet te veel sporen achterlaat. “Na de beroving kreeg ik al van diverse andere ouders te horen dat hun kind voorlopig niet de straat opgaat. Begrijpelijk. Maar dat kan toch niet de bedoeling zijn?”

De achternaam van moeder en zoon zijn bekend bij de redactie.

Advertenties

Accuraat