Search
Close this search box.

Naam nieuwe woonwijk Buitenveen valt helemaal verkeerd bij Aalsmeerders

buitenveen

De naam Buitenveen, een woonwijk die naast Westwijk en boven het Aalsmeerse Nieuw-Oosteinde wordt gebouwd, valt niet best bij Aalsmeerders. Een pinnige column van Dick Piet op de website AalsmeerVandaag zorgde voor veel bijval en zelfs aanpassingen vanuit de ontwikkelaar. De wijk wordt op Aalmeers grondgebied gebouwd.

“Men is ongetwijfeld op die naam gekomen, omdat hij associaties oproept met onze kakkerige buurgemeente Amstelveen en de zeker niet minder kakkerige aanpalende Amsterdamse villawijk Buitenveldert. ‘Buitenveen’ is immers een samentrekking van BUITENveldert en AmstelVEEN,” schrijft Piet onder meer in zijn column.

Glamourachtige foto’s Stadshart

Een andere passage: “Kijk, als de naam van de nieuwe wijk moest associëren met Aalsmeer, was ‘Buitenmeer’ logischer geweest. Maar nee, het moest ‘Buitenveen’ zijn, wat overduidelijk een Amstelveense buitenwijk suggereert. De projectontwikkelaar heeft de naam vast en zeker bedacht, samen met ambtenaren op het gemeentehuis van Amstelveen. Kijk maar op de projectwebsite. Daar zie je namelijk alleen maar glamourachtige foto’s van Stadshart Amstelveen voorbijkomen.”

Met de column stipt Dick Piet nog eens de Feyenoord-Ajaxrelatie tussen Aalsmeer en Amstelveen aan. Aalsmeerders moeten in de regel weinig hebben van de ‘arrogante’ Amstelveners en die Amstelveners maken zich daar bijna niet druk om. Want, ‘Aalsmeer, who cares?’ waarmee het predicaat arrogant gelijk wordt bevestigd.

AalsmeerVandaag heeft directeur Martin Companje van ontwikkelaar Roosdom Tijhuis om een reactie gevraagd, maar die laat volgens de website niet het achterste van zijn tong zien als hem gevraagd wordt naar zijn mening.

Wijk gelegen in veengebied

Companje geeft aan dat de columnist ergens wel een punt heeft maar ook de plank mis slaat. Bijvoorbeeld dat het een wijk zou worden voor welgestelde Amstelveners. Daarover zegt hij: “Dat is niet aan de orde. In totaal valt 55 procent van de woningen in de betaalbare klasse. Een woning in deze wijk wordt voor een heel grote groep mensen bereikbaar.”

Wat de naam betreft zegt Companje dat het reclamebureau dat de naam bedacht, daarvoor goed heeft gekeken naar de ligging van de wijk: gelegen aan de buitenzijde van Aalsmeer in een voormalig veengebied. “We kiezen altijd een commerciële naam om het gebied op de kaart te zetten. Zo doen we dat ook met de wijk die we verderop ontwikkelen. Het project is De Scheg maar we noemen het ‘Zuyderhoven’.”

Dat de ontwikkelaar zich de commotie zeker aantrekt, blijkt uit het feit dat de eerst gevoerde internetdomeinnaam buitenveen.nl nu doorverwijst naar een nieuw domein met de naam buitenveenaalsmeer.nl.

Advertenties

Accuraat