Zoek
Sluit dit zoekvak.

Niet elke fatbikebezitter is een raceduivel: ‘Normale gebruikers worden met argusogen aangekeken’

De Amstelveense politie controleert de laatste tijd streng op fatbikes en e-bikes. De fietsen worden namelijk opgevoerd of voorzien van een gashendel. Opvoeren mag sowieso niet en een gashendel mag alleen worden gebruikt als tot zes kilometer per uur. Dat de fatbikes hierdoor een negatief imago krijgen is een doorn in het oog van fietsenverkoper Bert van Rietschoten. Hij reageerde op enkele vragen van 1Amstelveen. 

“Natuurlijk is het mijn business,” zegt hij lachend. “Maar ik merk dat steeds meer eigenaren van een niet-opgevoerde fatbike met argusogen worden aangekeken. Niet iedereen voert zijn e- of fatbike op. Het lijkt wel of de goeden onder de kwaden moeten lijden.”

Garantie en verzekering vervalt

Van Rietschoten schat in dat iets meer dan vijf procent van de fatbikes die zijn zaak hebben verlaten later thuis zijn opgevoerd. “En dan vervalt meteen de garantie. Ik neem ze dan ook niet meer in onderhoud. Ook niet onbelangrijk om te vermelden: opgevoerde fietsen zijn niet verzekerd.”

Lees ook: Ondanks waarschuwingen nog veel opgevoerde fatbikes op de bon

Overigens worden fatbikes bijna door geen enkele maatschappij meer verzekerd omdat ze bijzonder populair zijn bij fietsendieven. Van Rietschoten: “Het wordt de fietsendieven dan ook erg gemakkelijk gemaakt want de pakkans lijkt nihil. Laatst waren de fietsen van een klant van mij gestolen voor het zwembad aan de Van der Hooplaan. Alles stond op camera, maar de politie doet er niets mee.”

‘Te jonge gebruikers’

Dat veel mensen zich ergeren aan fatbikegebruikers vindt Van Rietschoten overigens niet altijd gek. “Deze fietsen zijn in de markt gezet voor jeugd vanaf ongeveer vijftien jaar. Als een soort vervanger van de bromfiets. Maar de praktijk wijst uit dat er veel jongeren vanaf een jaar of acht zijn die ook op zo’n fiets rijden. Op die leeftijd heb je gewoon het inzicht nog niet om met het maximum van 25 kilometer per uur te rijden. Misschien moet de wet daar op worden aangepast.”

Hij besluit: “Maar ik wil het in ieder geval opnemen voor de jongeren die keurig met hun fatbike omgaan en zich dan ook prima gedragen in het verkeer. Het zijn echt niet allemaal raceduivels. Dat zeg ik niet omdat ik een fietsenzaak heb, maar omdat ik het gewoon erg sneu vind voor de normale gebruikers.”

Advertenties